KATKEND ⟩ Kuidas ennast meisterlikkuse ja huvialade kaudu teostada

Copy
Foto: Shutterstock

Kas olla õnnelik on piisav elueesmärk? Kas on vaja otsida elu mõtet? Või oleks ehk targem elada nii, et läbi kogemuste ja avastuste muutuks su elu mõttekaks? Neile ja paljudele teistele sügavatele küsimustele otsib vastust soome filosoofiadoktor Frank Martela raamatus «Imeline elu». Ladusalt, humoorikalt ja põhjalikult kirja pandud avastused võtavad lugeja kaasa ja suunavad edasist arutlust iseendaga. Loe raamatust katkendit.

Eneseteostus meisterlikkuse ja huvialade kaudu

Kui oleme haaratud mõnest tegevusest, mis meid huvitab ja tekitab ilmse meisterlikkustunde, siis saab tegevusest endast eneseteostuse allikas. Mida pean ma silmas eneseteostuse all? Tänapäeval kohtab seda terminit sageli ja seda kasutatakse isegi selliste teemade puhul nagu jooga ja muud uue vaimsuse uskumussüsteemid. Kuid mina pean eneseteostust millekski lihtsamaks ja igapäevasemaks: eneseteostus rahuldab üheaegselt kaht vajadust, nimelt autonoomiat ja kompetentsust.

Frank Martela, «Imeline elu».
Frank Martela, «Imeline elu». Foto: Raamat

Kui leiad tugevuse, mida sulle meeldib teha, ja ühtlasi pead end selle tegemiseks piisavalt kompetentseks ja võimekaks, siis koged sellega tegeldes isiklikku rahuldust või eneseteostust. Kui mõni tegevus sulle väga meeldib, aga sa ei arva, et sa seeläbi midagi erilist saavutaksid, või see ei paista viivat mingite arenguteni, siis su entusiasm kipub ajapikku vähenema. Kui see nii on ja sa ei näi midagi õppivat ega kuhugi arenevat, siis on pea võimatu motivatsiooni säilitada ja tavaliselt jõuad sa järelduseni, et see pole sinu jaoks siiski kõige õigem tegevus.

Kuid see kehtib ka vastupidi: kui tegevus sind ei tõmba, siis võid sa selles kuitahes oskuslik olla, aga see ei saa sulle pakkuda isiklikku rahuldust ega tundu ka olevat tee eneseteostuseni. Talendist võib kähku saada lõks, kui tegu on valdkonnaga, mis sind eriti ei huvita.

Õnneks saad sa siiski ära tunda tegevused, mis sind huvitavad ja autonoomselt motiveerivad ja kus sa suudad lisaks väljendada oma meisterlikkust – eriti veel siis, kui oled valmis harjutamisele piisaval arvul tunde pühendama.

Kui oled mingis asjas meister ja see sind ka huvitab, ongi tulemuseks eneseteostuse tunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles