Eksperdi 4 soovitust, kuidas organisatsioonikultuuri paremaks muuta

Copy
Foto: Shutterstock

Human Resources Solutionsi juht, raamatu «Kuidas värvata ja hoida parimaid inimesi?» autor ja värbamisekspert Ketlin Kasak annab nõu, kuidas muuta organisatsioonikultuur paremaks, sujuvamaks, positiivsemaks ja meeldivamaks. Avaldame raamatust neli viisi, kuidas organisatsioonikultuur paremaks muuta.

Küsi töötajate käest otse

Suhtle oma inimestega. Vahet pole, kas Sa töötad antud ettevõttes või oled neile teenusepakkuja – inimestega suhtlemine otse ja konkreetselt on oluline komponent juhtimiskultuuri parandamiseks. Uuri töötajatelt, mis neile ettevõtte puhul meeldib ja mis ei meeldi, milliseid positiivseid ja negatiivseid külgi juhtimises nad välja toovad, mismoodi nad ise asja paremaks tahaks teha ja millest puudust tunnevad.

Suhtle ausalt ja avameelselt ülemus(t)ega

Juhtimiskultuur algab ülemustest. Juhtidega ausalt, otse ja avameelselt suhtlemine avab teema olulisust, vajadust ja tausta. Juhid ehk ei olegi teadlikud oma väärtuste ja juhtimisstiili olulisusest, mõjust ning laiapõhjalisusest. Jagades juhtidega töötajate vajadusi, soove ja puudujääke ning vastupidi, saab rakendada mõlemapoolset kommunikatsiooni, et muuta sisekliima läbipaistvamaks, ausamaks ning paremaks.

Muutke keskkonda pisikeste asjadega

Organisatsioonikultuur ei ole ainult ühisürituste kvaliteet. Vastupidi – see sisaldab palju väikseid ja tihtipeale nähtamatuid elemente. Füüsilist töökeskkonda saab paremaks ja inimsõbralikumaks muuta näiteks laudade asetuse muutmisega ja valgustuse parandamisega. Telli kontorisse reedeti näiteks puuvilju, pane tualettruumidesse kätekreemid, luba kontorisse koeri tuua, too veekannud ja sidrunid maitsevee valmistamiseks, paku inimestele sünnipäeva puhul lühendatud tööpäeva võimalust, muuda kontor hubasemaks toataimede ja vaipadega jne.

Hakake teadlikult tunnustama, märkama ja tänama

Ilus kontor ja mitu ühisüritust aastas ei pruugi automaatselt tõsta inimeste heaolutunnet. Töötajad soovivad ka tunnustust, tänu, märkamist ja väärtustamist. Tunnustav sõna juhilt võib tõsta motivatsioonitaset märgatavalt! Inimestes teadlikult hea märkamine ja selle väljendamine võiks olla nii tipp- kui keskastmejuhtide kindel suund, parandamaks töötajate tuju, teotahet ja motivatsiooni.

Juhtimiskultuuri arendamise võimalusi on lõputult. Need on värbamiseksperdi hinnangul esmased, mida pea igas ettevõttes kohe teha saab. Mida spetsiifilisem on firma tegevusvaldkond, seda rohkem tuleb süüvida töötajate vajadustesse, soovidesse ja võimalustesse, et töökultuuri üha paremaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles