15 väga lihtsat soovitust, kuidas uuel aastal rohkem raamatuid lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Taas on käes see aeg, kui tuleb möödunud aastast kokkuvõtteid teha ja uueks aastaks sihte seada. Raamatute lugemine on mõnus ajaviide, aga see on ka mitmel põhjusel väga kasulik. Seetõttu võiksid uue aasta eesmärgiks võtta ka rohkem lugemise. Siin on mõned väga lihtsad nipid, kuidas seda teha.

Loe enne magamaminekut

Jäta telefon kõrvale ja loe enne magamaminekut üks unejutt. Kui teed seda mõnda aega teadlikult, võib-olla isegi sunnid end natuke, saab sellest ajapikku harjumus. Paljud kurdavad, et on õhtuti lugemiseks liiga väsinud ja pea enam ei võta. Selle asemel võetakse kätte telefon ja raisatakse aega sotsiaalmeedias. Proovi siiski raamatut lugeda, isegi kui sa teed seda vaid viis minutit ja jääd kohe tukkuma. Siiski oled kokkuvõttes lugenud sel päeval viis minutit rohkem kui tavaliselt.

Ja võib-olla ka ärgates

Kui sinu elustiil võimaldab, võid enne tegudele tormamist samuti natuke lugeda ja voodis ringutada. Ärgates lugemine annab päevale mõnusa rahuliku alguse.

Jälgi Instagramis raamatusõpru

«Bookstagramid» ehk Instagramis raamatutele pühendatud kontod annavad palju häid ideid, mida lugeda. Nii lähed pärast tööpäeva hea meelega raamatukokku või -poodi, et uue sõbraga koju minna.

Hoia raamatut endaga alati kaasas

Igapäevases elus tuleb sageli ette olukordi, mil peab midagi ootama. Kui liigud ühistranspordiga tööle või ootad arstikabineti ukse taga, on hea lugedes meelt lahutada. Hangi kott, kuhu keskmine raamat ilusti ära mahub või loe telefonist e-raamatut.

Kuula audioraamatuid

Audioraamatute turg on väga kiiresti arenenud ja seda ka eesti keeles. Raamatuid saad kuulata autot juhtides, jalutades, koristades ja sporti tehes – nii hoiad väga palju aega kokku.

Ära tunne oma valikute pärast süümepiinu

Sa ei peaks kunagi häbenema seda, et loed meelelahutuseks midagi väga kerget. Selleks on oma põhjus, miks need raamatud nii populaarsed on. Elu ei ole kirjandustund, kus tuleb ilmtingimata ette antud raamat läbi lugeda. Muidugi on see kasulik ja arendav, aga lugemine peab ka lõbus olema.

Mõtle teleriajast kui lugemise ajast

Mõtle järele, kui palju aega sa tavaliselt teleka vaatamisele kulutad ja arvesta, et kogu see aeg võiks kuluda hoopis lugemisele. Mõtle nii, et iga kord kui vaatad midagi, «raiskad» oma lugemisaega.

Võta osa lugemise väljakutsetest

Kui sind innustab konkurents, siis võistle iseendaga ja otsi omale mõni lugemise väljakutse. Väljakutseid võid leida näiteks Goodreadsist või Facebooki grupist «Lugemise väljakutse». Samuti võid endale lihtsalt mingi arvu raamatuid kuuks või aastaks eesmärgiks võtta.

Vaata üle parimate raamatute nimekirjad

Raamatuid on väga palju ja kui sa pole teemaga kursis, on raske leida teoseid, mis oleksid kindla peale head. Lase spetsialistidel asi enda jaoks lihtsamaks teha ja vali lugemist auhinnatud teoste hulgast.

Liitu raamatuklubiga

Kui ees on kindel kohtumine, loed juba kaaslaste surve tõttu rohkem. Pealegi on koos väga tore raamatu üle arutada ja kui jätad lugemata, jääd sellest lõbust ilma. Eestis on palju toredaid raamatuklubisid – kes otsib, see leiab endale õige.

Loe luulet

Luule lugemine võib vahelduseks olla väga värskendav. Luule on vormilt lühike ja selle lugemisele ei kulu palju aega. Samas võib see olla ootamatult inspireeriv ja anda huvitavat mõtteainet pikaks ajaks.

Loe katkendeid

Vahel juhtub nii, et poes jätab kireva kaanega raamat väga hea mulje, aga kodus lugemine millegipärast ei suju. Kui võimalik, loe enne ostu raamatust katkendit. Nii saad paremini aru, kas autori stiil ja raamatu sisu on sulle üldse meelepärased.

Investeeri lugerisse

Proovi ka e-raamatute lugemist ja kui see sobib, tasub lugeri ost tõesti ära. E-raamatud on soodsamad kui paberraamatud ja peale selle, et säästad loodust, on sul on oma lugeris lihtne kogu lugemisvara alati endaga kaasas kanda.

Proovi erinevaid žanreid

See on täiesti normaalne, kui sa ei suuda lugeda aasta kõige menukamat elulugu või jääd jänni kirjandusklassikast läbinärimisega. Raamatute maailm on väga suur ja lai, midagi leiab igale maitsele. Tõsi on aga see, et enne proovimist ei tasu mitte millelegi kindlalt ei öelda.

Säti sisse oma lugemisnurk

Vahel on väga suur kaal ka atmosfääril. Kas sul on korralik lugemislamp ja mugav iste? Hoolitse selle eest, et su lugemisnurk oleks mugav ja mõnus. Nii on ka tõenäolisem, et tahad seal palju aega veeta.

Allikas: OprahMag

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles