John C. Maxwell: ebakindlad juhid ei panusta töötajatesse, sest kardavad, et keegi teine võtab nende koha ära

Copy
John C. Maxwell.
John C. Maxwell. Foto: Erakogu

Rahvusvaheliselt tunnustatud USA juhtimisekspert, raamatute «15 hindamatut kasvuseadust, järgi neid ja saavuta oma potentsiaal», «Liidrite kuldaväärt tarkus» ja «Kuidas edukad inimesed mõtlevad» autor John C. Maxwell rõhutab juhtidele, et kui nad tahavad oma rollis edasi kasvada, tuleb üles ehitada toimiv ja arenev meeskond. Et seda teha, ei tohiks karta oma inimesi arendada.

«Ebakindlad juhid õõnestavad pidevalt iseennast ja teisi. Ja kuna nad muretsevad oma positsiooni ja seisundi pärast, on neil raske teistesse inimestesse investeerida. Mispärast? Sest nad kardavad, et keegi teine võtab nende koha ära,» ütleb Maxwell, kes esineb 29. jaanuaril toimuval iga-aastasel ettevõtlikele inimestele suunatud LIVE2LEAD: Estonia konverentsil, mis tänavu toimub livestream’is.

Paljud juhid ei taha võimu käest anda

Paljud juhid ei taha jagada vastustust teistega, sest nad ei taha sugugi oma võimu ära anda. «Aga kui sa jagad juhtimist teistega, siis ei võta see sinult tegelikult midagi ära. Pigem see hoopis annab sulle midagi, mida sa võid saada ainult teiste arendamise kaudu: see annab sulle aega tagasi,» kinnitab Maxwell. «Kui sa arendad inimesi ja võimestad neid juhtima, avardub nende tegevusvaldkond ja sinu oma samuti. Aga ühtlasi vabaned sina tegema tähtsamaid asju, mille seast kõige olulisem on sageli mõtlemine, visiooni sõnastamine ja strateegia paikapanemine.»

Edu saavutatakse koos töötades

Maxwell tõdeb, et enda vastu ausad juhid teavad, et neil ei ole kõiki vastuseid. Nad saavad aru, et edukus tuleb alati kõigi meeskonnaliikmete panustest koos. Edu saavutatakse siis, kui inimesed koos töötavad ja igaüks oma osa täidab. Ja seetõttu ei püüa nad kõigile küsimustele ise vastata. Nad ei püüa iga otsust ise teha. Nende jaoks on võitmine koostöös pingutamine. Ja nende eesmärk ei ole panna teisi endast paremini arvama. Eesmärk on panna inimesed iseendast paremini arvama. Egost lähtuvad juhid aga käituvad vastupidiselt.

Usaldus paneb äri tööle

Erinevad juhid mõistavad usaldust erinevalt. Turvalised ja head juhid näevad selles liimi, mis hoiab suhted koos ja paneb äri tööle. Ebakindlad juhid ei usalda teisi ega kutsu ka teistes esile usaldust. Seetõttu nad ei investeeri teistesse. «Juhina ei tohiks aga usaldust kunagi pidada enesestmõistetavaks. Tihti saavad juhid sellest aru alles siis, kui nad on usalduse kaotanud. Head juhid arendavad inimesi, usaldavad neid ja teenivad oma tegevusega pidevalt inimeste usalduse kasvu välja,» kinnitab Maxwell.

Aidates teisi, aitad ka iseennast

Suurim rahuldus elus tuleb teistele andmisest. Kõige väärtuslikumana tunneme ennast siis, kui me iseennast unustame ja keskendume teistele. Me oleme sageli inimestele kõige lähemal siis, kui aitame neil kasvada. Teistel kasvada ja areneda aitamine toob juhile suurt rõõmu, rahuldust ja energiat.

«Kui sa investeerid inimestesse, muutuvad nad jäädavalt. Ja sina samuti. On võimatu aidata teisi, aitamata ka ennast,» ütleb Maxwell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles