Ilmus Eesti ja Läti varajasi naisfotograafe tutvustav raamat «Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Fotoraamat «Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu».
Fotoraamat «Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu». Foto: Tartu Kunstimuuseum

Tartu Kunstimuuseum ja Blind Carbon Copy (LV) koostöös disainer Alexey Murashkoga kirjastasid fotoraamatu «Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu», mis tutvustab kümmet enne Teist maailmasõda Eesti ja Läti territooriumil töötanud naisfotograafi.

Fotoraamat «Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu» kasvas välja Tartu Kunstimuuseumi samanimelisest näitusest. Rikkalikult illustreeritud raamat toob lugejate ette ulatusliku ja mitmekülgse valiku erinevate muuseumide ja erakogujate valduses olevast fotoajaloo pärandist. Ajaloolise materjali kõrval sisaldab raamat Tartu Kunstimuuseumis toimunud näituse dokumentatsiooni ja kolme just nimelt hävinud ja kadunud kultuuripärandit tematiseeriva nüüdiskunstniku teoste reproduktsioone.

Raamatu koostajate Šelda Puķīte ja Indrek Grigori sõnul proovib Baltikum järele jõuda terves maailmas üha hoogu koguvale naisajaloo uurimisele, koondades selleks ka oma pärandikilde, et taasleida kadunud lugusid. Mõned neist lugudest on kunstiajalooliselt märkimisväärsed peatükid, mõned aga väikesed, kuid sisukad täiendused meie ühisele ajalooteadmisele. Sarnaselt teiste valdkondadega mainitakse ka fotoajaloo raamatutes naiskunstnikke harva. Loodetavasti saab «Hõbetüdrukutest» pretsedent, mis – tsiteerides raamatu kujundanud disainer Alexey Murashkot – «Aitab taasleida nende naiste näod.»

Raamatu kirjastasid Tartu Kunstimuuseum ja Blind Carbon Copy, otsides kokkupuutepunkte mäluasutuste ja kaasaegse kunsti institutsioonide vahel. Raamatu kujunduse ja küljenduse autor on rahvusvaheliselt tunnustatud disainer Alexey Murashko. Raamatu trükkis ja köitis Jelgavas Tipogrāfija. Kaaned trükkis Veiters (Riia).

Raamatu väljaandmine ei oleks olnud võimalik ilma suure hulga uurijate ja organisatsioonide koostöö ja abita. Eriline tänu kuulub järgmistele organisatsioonidele ja isikutele: Fotomuuseum ning Tanel Verk, Viljandi Muuseum ning Herki Helves, SA Hiiumaa Muuseumid ning Helgi Põllu, Riia Ajaloo- ja Navigatsioonimuuseum ning Lauma Lanceniece, Läti Fotomuuseum ning Maira Dudareva ja Sandis Zaķis, Aizkraukle Ajaloo ja Kunstimuuseum ning Ilzīte Ozoliņa, Riia Fotobiennaal ning Inga Brūvere; Katrīna Teivane-Korpa, Pēteris Korsaks, Kristjan Riet.

Raamatu ilmumist toetasid rahaliselt Eesti Kultuurkapital, Läti Kultuurkapital ja Arctic Paper. Raamat on eesti-, läti- ja ingliskeelne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles