Värbamisekspert Ketlin Kasaku 10 raamatusoovitust ärist ja elust

Copy
Ketlin Kasak.
Ketlin Kasak. Foto: Erakogu

Human Resources Solutionsi juht ja värbamisekspert Ketlin Kasak on andnud välja raamatu «Kuidas värvata ja hoida parimaid inimesi?». Kasak armastab väga ärialaseid raamatuid ja sinna kõrvale ka sügavaid vaimseid raamatuid, mis on talle sama oluline teema kui äri.

Kasaki lemmikraamatute hulka kuuluvad ka teosed, mis keskenduvad isiklikule elule, kuidas olla parem paariline oma abikaasale ning parem ema oma lapsele. «Olen saanud aru, et inimese edu hakkab pihta inimese isiklikust õnnest ja heaolust ning sellest, mis kodus toimub,» on ta öelnud.

Selle raamatu kinkis mulle üks klient ja soovitan seda lugeda äriinimestel. Jaan Tammsalu räägib oma raamatus, kuhu on maailm teel, mida inimesed oma surivoodil räägivad, millest elus koosneb ning mida elus hinnata. Suur osa äriinimesi on kinni oma töös ning unustavad ära, mis on elu. Alles kui tekib terviseprobleem, hakkame aur saama, mis elus päriselt oluline on.

Alguses tundus see raamat mulle keeruline, ent tegu on väga olulise lugemisega, mis räägib sellest, kui oluline on muuta enda mõtlemist. See on väga põhjalik sisuline raamat, et kõik peitub su enda mõtteviisis. Kui elus on üks väga oluline komponent puudu, variseb ka muu kokku. Ülioluline on, et kõik kohad oleks kaetud, siis saabki tekkida täiuslikkus. Kui oled töökas, aga tulemused ei ole ikka sellised nagu tahad, soovitan seda raamatut lugeda.

Mulle vanasti meeldis istuda tulevikus ning mõelda oma eesmärkidele, kuhu tahan jõuda. Kunagi arvasin, et teen plaane ja olen järjekindel, aga ühel hetkel sain aru, et see ei käi nii. Võin pingutada, aga ei lähe nii nagu ma tahan. Planeerima küll peab, aga see raamat õpetab, kuidas tuleviku modelleerida. Sain aru, et oleme väikesed lülid universumis ja peame oskama oma elu ise modelleerida.

Olin juba abielus, kui selle raamatu ostsin ning usun, et seda pole kunagi hilja lugeda. Ettevõtjad, kes teevad palju tööd, on tihti hädas isikliku eluga. Ma usun, et kõik algab enda isiklikust elust ning minagi ei saanud vahepeal läbi oma abikaasaga. Lugesime selle raamatu mõlemad läbi ning saime tänu sellele üle mitmetest asjadest. See aitab meestel paremini mõista naisi ning naistel mehi ja paika saada ka magamistoareeglid, millest ehk avalikult ei räägita, aga tegelikult on need igapäevased probleemid, millega suur osa inimesi peab hakkama saama.

See raamat on minu elu viimaste aastate jooksul kõige rohkem mõjutanud. Selle kinkis mulle minu kolleeg, kui ehitasime ümber kodulehte, et oma sõnum selgeks teha. See raamat õpetab suutma ühe lausega ära öelda, mida sa pakud. Kui sa ei suuda seda öelda, siis sa ei tea ka, mis sul toimub. Käisin suure kadalipu läbi, et seda kõike teha ja oovitan seda kõigile ettevõtjatele, kes plaanivad oma kodulehte ümber teha.

See raamat räägib igasugustest inimestest, kes on saavutanud edu – näiteks kuidas inimene sai liinitöö kõrvalt miljonäriks. See õpetab, kuidas anda oma andele võimalus kasvada suuremaks. See räägib, millest miljonärid mõtlevad ja rõõmu tunnevad. Kui sellest aru saad, hakkad ka asjadest teistmoodi aru saama. Raha rahaks, lõppkokkuvõttes tahavad inimesed rohkem tunda head tunnet teisi aidates. Kui ühel hetkel on rohkem raha, mõtled sellele, kuidas ka teistel elu paremaks muuta.

Olen seda raamatut lugenud mitu korda ja see meeldib mulle väga. Olen kogu aeg olnud kinni väikeettevõtja lõksus ja plaanin sellest edasi liikuda. See raamat peaks väikeettevõtjatele olema kohustuslik ning on valitud 500 tegevjuhi poolt number 1 ettevõtlusraamatuks. Minu arvates on see ka värbamisõpik, sest värbajana pean aru saama, kuidas juhid ja omanikud mõtlevad, et neid aidata.

  • «Praktiline värbamisturunduse käsiraamat», Helo Tamme

Eestis pole personalitöömaailmas palju õpikuid, aga «Praktiline värbamisturunduse käsiraamat» on. Soovitan seda kõigile värbajatele. Helo Tamme oli mu värbamisalane õppejõud Tallinna Majanduskoolis. See raamat on praktiliselt kirjutatud ja seda on lihtne lugeda. See on nagu töövihik, kus iga peatüki lõpus mõtled asjad läbi ja kirjutad üles, mida sa peatükist õppisid ja muud märksõnad. Mul on hea meel, et Helo Tamme sellise raamatu kirjutas.

Minu silmis on see raamat igale inimesele kohustuslik ning peaks seda olema juba maast madalast. Mulle meeldib, et Ülo räägib, kui oluline on mõelda. Suurem osa inimesi ei võta aega mõtlemiseks, aga rahu enese sees ja mõtisklemine on tähtsad. See raamat on inimestele, kes tahavad aru saada, kuidas mõelda.

  • John C. Maxwelli raamatud

Maxwell on minu lemmik kirjanik. Ta on ainuke kirjanik, keda ma loen korduvalt ja korduvalt. Mul on paljud tema raamatud ja ta on minu jaoks kõige võimsam liider. Ta õpetab juhtima selliselt, et juhid saaks ka värbamisoskustega hästi hakkama. Samas õpetab ta ka seda, et hakkad ennast ise lõpuks juhtima. Suurem osa inimesi ennast ei juhi ja lasevad teistel end juhtida. Maxwell toob oma elust näiteid ja õpetab ka aru saama, kuidas teistest aru saada. Näiteks värbamises peab suutma inimese südamest aru saama – ei saa muuta inimesi kellekski, kes ta ei ole. Tänu Maxwellile olen ma suutnud enda meeskonda viis korda ümber vahetada. Mul on olnud 6 aastat ettevõte ja nüüd on mul viies meeskond, kus tõesti on asjad paigas. Muide, mul on ka au üles astuda The John Maxwell Co. poolt korraldataval LIVE2LEAD konverentsil 29. jaanuaril Eestis Mustamäe Apollo kinos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles