Sõnaus kogus kokku pea 4000 uudissõna

Copy
Sõnaus 2020 avaüritus. Keiti Vilms ja Toomas Hendrik Ilves.
Sõnaus 2020 avaüritus. Keiti Vilms ja Toomas Hendrik Ilves. Foto: Madis Veltman

Sõnause uudisdigisõnade korje tõi kolme ja poole nädalaga kokku 3866 sõnapakkumist 1191 inimese ja 41 kollektiivi poolt. Seda on peaaegu kaks korda enam kui 10 aastat tagasi toimunud esimesel Sõnausel.

«Sõnause sõnasaak näitab, et inimesed armastavad eesti keelt ja tahavad, et see aja ja eluga kaasas käiks,» ütles Sõnause projektijuht Ede Tamkivi. «See oli ka üks põhjus, miks me Vabamu poolt Sõnause (taas)korraldamise ette võtsime - et näidata, et kõik koos saame luua keele, mida me räägime.»

Kõige populaarsem uudissõna oli «lühik», mida esitati 28 korral vastena «shortcutile». See oli ühtlasi enim pakutud ingliskeelne sõna kokku 159 vastega. Otsetõlkes tähendab sõna «kiirlõiget» ning suupäraste vastetena pakuti näiteks «kirt», «kärmik», «lühe», «otsek» ja «õgvik».

Väga palju erinevaid vasteid pakuti ka sõnale «chattima»- kokku 152. Asendussõnadeks pakuti näiteks «nestlema», «lobama», «sõrmlema» või «tekstima». 126 korral pakuti vastet «distantsõppele» ning asenduseks pakuti «hajakool», «sildõpe», «kodukool», «iseõpe», «pereõpe» ja «kõpe».

Tamkivi sõnul on raske on ennustada, millised uued sõnad käibele lähevad. «Kindlasti on suurem potentsiaal just lõbusatel ja suupärastel sõnadel, mis loovad hetkega elulisi seoseid ja jäävad seega inimestele hästi meelde. Ja eks kindlasti tuleb neid sõnu lihtsalt ise agaralt kasutama hakata, siis on kindlasti suurem tõenäosus, et nad ka üldiselt käibele lähevad.»

Sõnausest võttis osa igas vanuses keelehuvilisi - noorim sõna esitaja (vanema abiga) oli 2-aastane ja vanim 88. Kõige aktiivsemalt võtsid sõnakorjest osa noored vanuses 12-18 eluaastat, samas kõige viljakamad olid 30-40 aastased, kellest mõned esitasid kokku üle saja sõna. 

36 põhi- ja keskkooli ning erinevate klassikollektiivide poolt laekus kokku 392 sõna. Kõige usinamad olid Tartu Hansa Kooli 4.-8. klasside õpilased, kes esitasid õpetaja Lea Sokmani abiga kokku 50 sõna. Silmapaistvalt tublid olid ka väikeste koolide õpilased Kolgalt, Neemest, Paliverest ja Tootsilt. «Tahaks eraldi tänada neid tublisid õpetajaid, kes selle teema tunnis ette võtsid ja julgustasid õpilasi keelt uuendama,» lisas Tamkivi.

Enne komisjoni poolt parimate sõnade väljakuulutamist saavad kõik soovijad valida esitatud uudissõnade seast oma lemmikud. Alates 2. detsembri pealelõunast saab oma lemmiksõnade poolt hääletada Sõnause Facebooki lehel.

Võitjasõnad kuulutatakse välja 8. detsembril, keeleuuendusliikumise algataja Johannes Aaviku 140. sünniaastapäeval ning parimaid sõnaloojaid tunnustatakse auhindadega. Tänuks aktiivsuse eest saavad kõik sõnameistrid külastada Vabamu muuseumi aasta lõpuni sooduspiletiga.

Sõnaus on Vabamu muuseumi ja presidendi kantselei ühisalgatus, mis on ka osa digikultuuri teema-aastast. Vabamu kavatseb muuta Sõnause iga-aastaseks ürituseks, seega tänavu esitamata jäänud sõnu saab välja pakkuda juba järgmisel sügisel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles