Mees, kes ei püüagi meeldida

Piret Veigel
Copy
Woody Alleni autobiograafia puudutab oma piiritu avameelsuse, lihtsuse ja vaimukusega.
Woody Alleni autobiograafia puudutab oma piiritu avameelsuse, lihtsuse ja vaimukusega. Foto: Shutterstock

Kellele ei meeldiks veeta aega inimesega, kes oskab nalja visata ja seda veel eriti hästi enda üle? Woody Allenil, 1. detsembril 85-aastaseks saaval filmistsenaristil, -režissööril, näitlejal, muusikul, koomikul ja kirjanikul ei ole kogu elu jooksul tulnud seltskonna üle kurta. Nüüd saame tema autobiograafiasse sukeldudes talle seltskonda pakkuda meie.

Jättes kõrvale aukartuse lugematuid Oscari nominatsioone pälvinud maailmakuulsa multitalendi ees, on Woody Allen raamatus «Nii muuseas» köitev kaaslane. Ta oskab sõnadega ümber käia, rääkides põnevaks ka need tegelased, kohad ja nähtused, millest meil suuri kogemusi ei ole. 1960. aastatel loodud neurootilisevõitu intellektuaali kuvand erineb mehe tegelikust minast üsna tugevasti.

Woody Allen, «Nii muuseas».
Woody Allen, «Nii muuseas». Foto: Postimees Kirjastus

Lugu algab Allan Stewart Konigsbergi juudi taustaga lapsepõlvest New Yorgi Brooklyni linnaosas. Vaevu konarlikest kooliaastatest läbi, sööstab andekas noormees juba Woody Allenina otsejoones komöödiataevasse. Seejärel avanevad iseenesest kogu meelelahutusmaailma uksed, mis viivad verisulis televisiooni ning Hollywoodi ja Euroopa filmimaailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles