Tristan Priimägi värskest raamatust: minu jaoks on oluline ka mu enda panus filmikriitikuna

Copy
Tristan Priimägi.
Tristan Priimägi. Foto: Mihkel Maripuu

Filmikriitik Tristan Priimägi pani kokku raamatu «101 Eesti filmi», mille kaante vahele valis 101 Eesti filmi, mis annavad meie rohkem kui saja-aastasest filmiloost värvika läbilõike. Autor andis Kuku raadio hommikusaatele Ärataja intervjuu, milles selgitas oma valiku tausta.

Tristan Priimägi, «101 Eesti filmi».
Tristan Priimägi, «101 Eesti filmi». Foto: Kirjastus Varrak

Raamat aitab lugejal tõlgendada neid filme ajalises kontekstis, toob võrdlusi üleilmsete tähtteoste ja suundumustega, tunnustab arengut, uudseid mõtteid ja filmitehnilisi võtteid, puistab fakte ja põnevaid kaadritaguseid lugusid, selgitab seoseid ja viskab vihjeid, intrigeerib edasi mõtlema ja vanu filme uue pilguga uuesti vaatama. Raamatu filmiregistrist võib leida peaaegu 500 pealkirja ja isikunimede registrist ligi 800 nime.

«Julgustagu see raamat inimesi nägema käputäiest kõige kuulsamatest filmidest kaugemale ja vaatama Eesti filmikunsti laiemalt,» ütleb autor. «Kellel tõesti ei tule «Kevade» ja «Viimse reliikvia» kõrval meelde ühtki dokumentaalfilmi, saab siit vähemalt spikerdada. Armastagem oma filme ja filmitegijaid, sest keegi teine seda meie eest ei tee.» 

Raamatust inspireerituna leiab tänavuselt PÖFFilt programmi «101 Eesti filmi», kus tuleb näitamisele kümme märgilist Eesti filmi.

Raamatu «101 Eesti filmi» esitlus toimub 19. novembril kell 17.30 muusika- ja filmipoes Terminal (Telliskivi 60/2). Autoriga vestleb Elise Eimre. Raamatu on toimetanud Valli Voor ja kujundanud Mari Kaljuste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles