Mihkli naine sai kaante vahele

Copy
«Mihkli naine».
«Mihkli naine». Foto: Eesti Rahva Muuseum

Eesti Rahva Muuseum andis välja juba kaheteistkümnenda rahvarõivaste valmistamise juhendi. Eelmine juhend tõi huvilisteni Lõuna-Eestist Sangaste naise rõivaste valmistamise õpetuse. Uues juhendraamatus tutvustatakse Lääne-Eesti rahvarõivarühma kuuluvaid Mihkli naise rõivaid.

Rahvarõivaste juhendite koostajad on ERMi rahvakultuuri koolitus- ja teabekeskuse spetsialistid, kelle pikem plaan on kõigile Eesti kihelkondadele ring peale teha. Miks aga Mihkli rõivaste juhendi sündis just nüüd? Sellele on kaks põhjust. «Ühelt poolt tahame tuua huvilisteni Eesti erinevad piirkonnad ja Lääne-Eestist meil veel juhendit polnudki. Rahvarõivajuhendiks valime piirkonna, millest on ERMi rahvarõivakoolis kostüüm valmistatud. Mihkli juhendi kaanepildil on Kaja Jõerand-Vahur 2011. aastal oma  valmistatud kostüümis,» ütleb kuraator Age Raudsepp.

Juhendi koostajate sõnul ongi rahvarõivakoolis valminud komplekt üldiselt juhendi aluseks, kuid trükises on veel hulgaliselt fotosid antud kihelkonna rõivaste originaalesemetest ERMi fondidest. Trükis sisaldab ka ERMi kogudes olevate esemete järgi võetud lõikeid ja erinevaid mustreid (vööd, kindad, tikkimismustrid), mis antud kihelkonna rõivaste juurde kuuluvad. Kui ERMi kogudes on Mihkli kihelkonnast üle 90 erineva tanu, siis juhendisse sai nelja erineva tanu näidised. Või rikkalik Mihkli kinnaste kogu sai juhendisse kaheksa näidisega.

Materjalide kokku kogumine ja selle põhjal juhendi koostamine on põhjalik tegevus, nii jõuab aastas välja anda keskmiselt kaks rahvarõivaste valmistamise juhendit. Koostajate meeskonna sõnul võiks Eestimaa katvust silmas pidades järgmine juhend järgmise aasta suvel ilmuda Järvamaa rahvarõivaste kohta.

Juhendi koostajad on Ellen Värv ja Age Raudsepp, kunstiline kujundaja Merike Tamm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles