ANNA HOOGU Rein Muuluka fotod tühjadest taludest tahavad jõuda raamatukaante vahele

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Raamatu põhiosa moodustavad fotod on pildistatud otse positiivpaberile.
Raamatu põhiosa moodustavad fotod on pildistatud otse positiivpaberile. Foto: Rein Muuluka

Fotograaf Rein Muuluka otsib Hooandjas tuge, et välja anda raamat fotodest, mis on valminud perioodil 2016-2020 Lõuna-Eestis matkates leitud tühjades taludes. Paikades, kust on lahkutud.

«Möödunud viiel aastal olen kahe vanema lõõtskaameraga pildistanud Lõuna-Eestis asuvaid ja asunud tühje kodusid. Pildikogum «Vaiksed väljad, tasased laaned» on loomulik jätk mu 2016. aastal ilmunud raamatule «Abandonia», kus kujutasin kasutuseta, mahajäetud ruume Eestis,» tutvustab autor oma ideed. «Kogusin sinna kokku fotosid ja jutukesi erinevatest Eestis asuvatest ja asunud mahajäetud paikadest: vabrikutest, koolidest, raketibaasidest, kirikutest, mõisatest. Olin selleks raamatukogudes ja veebis pikki tunde veetnud, uurinud kaarte, hulkudes juhuslikult paikadesse sattunud, rännanud risti-rästi mööda Eestit Sõrvest Kreenholmini.»

Foto tühjast talust.
Foto tühjast talust. Foto: Rein Muuluka

«Tundsin, et kogusin raamatusse kokku tõesti väga palju ja mitmekesiseid paiku, lugusid ja omaenda rännakuid. Ometi leidsin peagi pärast «Abandonia» trükist tulekut, et paigad, mille avastamise ümber suurem osa mu vabast ajast ja mõttejõust pöörles, olid olnud suuresti kõigi paigad. Kohad, kus käidi tööl, kus käidi õppimas, kus käidi teenimas. Need paigad olid mind haaranud, ent näisid nüüd ... ebamäärased. Asusin otsima individuaalsemat, isiklikumat ainest,» selgitab Muuluka, kuidas tekkis mõte tühjad talud pildile püüda. 

«Mu sooviks on neist paikadest kokku panna raamat, mis on ilus,» unistab Muuluka. Ofsettrükis valmiva must-valge raamatu kujundab kogenud graafiline disainer Viktor Gurov ning selle paarsada lehekülge saab kõvakaanelise õmmeldud köite vahele. Raamatu trükib Tallinna Raamatutrükikoda.

«Vaiksed väljad, tasased laaned» on kavas trükist kätte saada ja teele panna enne 2020. aasta jõule. Vaata lähemalt Hooandjast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles