Kas raamatud on ohtlikud ja mida arvata kohustuslikust kirjandusest?

Copy
Jaanika Palm.
Jaanika Palm. Foto: Mihkel Maripuu

Reedel, 6. novembril toimub Tallinna Keskraamatukogus traditsiooniline Aleksander Sibulale pühendatud erialapäev, millest saab osa veebiülekande vahendusel.

Tänavu on tähelepanu keskmes noored lugejad ja noortekirjandus. Vestlusringides arutavad kirjanikud, kirjandusspetsialistid ja eksperdid noorte lugemuse üle. Luubi alla võetakse kooli soovituslik/kohustuslik kirjandus, noorte lugejate motiveerimine ning raamatute eakohasus ja raamatukogu roll laenatavate raamatute ealise sobivuse jälgimisel. 

Esimene vestlusring «Raamatud on ohtlikud?» käsitleb teemat, mida raamatukoguhoidja üsna sageli kohtab. Milliseid raamatuid mis vanuses lugejale soovitada? Kas raamatukoguhoidja võib keelata raamatu laenamist, kui ei pea seda laenajale eakohaseks? Kas raamatutel peaks olema vanusepiirang? Kuidas leida kesktee raamatukogu, noorte valiku ja lapsevanemate tõekspidamiste vahel, eriti kui raamatutes käsitletakse õuduse, seksuaalelu, meelemürkide ja ebaseaduslike tegevuste teemasid? 

Vestlusringi juhib eesti kirjanduse uurija Jaanika Palm. Vestlusringis osalevad Rahva Raamatu kirjastaja René Tendermann, luuletaja ja kirjandusteadlane Berit Kaschan ning näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp.

Teises vestlusringis «Kohustuslik kirjandus on halb?» arutletakse kohustusliku kirjanduse vajalikkuse, eakohasuse ja tänapäevasuse üle. Kumb on olulisem, kas õpetada noor klassikalist kirjandust tundma või lugemist armastama? Kas klassikaliste teoste tundmaõppimiseks peab need kõik läbi lugema? Kuidas äratada noore huvi raamatute vastu? Kuidas toetada Eestis noortekirjanduse kirjutamist, tõlkimist ja väljaandmist?

Vestlusringi juhib kirjanik, raamatukoguhoidja ning laste- ja noortekirjanduse spetsialist ja uurija Krista Kumberg, osalevad haridus- ja teadusministeeriumi alus- ja põhihariduse osakonna nõunik Pille Liblik, kirjanik Sass Henno ning kirjanik ja eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kristiine Kurema.

ALEKSANDER SIBULALE PÜHENDATUD ERIALAPÄEVA KAVA

10.30-10.35 Avasõnad - Tallinna Keskraamatukogu direktor Kaie Holm

10.35-12.35 Vestlusring «Raamatud on ohtlikud?»: Jaanika Palm, René Tendermann, Berit Kaschan, Rita Rätsepp

12.35-13.05 Kohvipaus

13.05-15.05 Vestlusring «Kohustuslik kirjandus on halb?»: Krista Kumberg, Pille Liblik, Sass Henno, Kristiine Kurema

15.05-15.10 Päeva kokkuvõte

Erialapäeva veebiülekannet näeb Tallinna Keskraamatukogu YouTube kanalil, päeva läbiviimist toetab kultuuriministeerium programmist «Raamatukogude arendamine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles