Carolina Pihelgas soovitab aeglaselt kulgevat romaani «Austerlitz»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Carolina Pihelgas.
Carolina Pihelgas. Foto: Mana Maasik

Kirjanduslinn Tartu novembri lugemissoovitus on W. G. Sebaldi «Austerlitz» kirjastuselt Varrak. Raamatut soovitab Tartu linnakirjanik 2020 Carolina Pihelgas.

Carolina Pihelgas tutvustab raamatut nii: «W. G. Sebaldi viimaseks jäänud romaan, aastal 2001 ilmunud «Austerlitz» on aeglaselt kulgev, ajaauke ja mälukangaid pidi rändav raamat. Peategelane Austerlitz eksleb mööda Euroopat, oma unustatud minevikku muudkui vaadeldes, kirjeldades ja kaheldes. See raamat on nagu kõikide kaotatud ja unustatud asjade varjud, mis mõnel vaiksel pärastlõunal võtavad korraks nähtavale ilmuda, et põgusalt viibata ja siis edasi uneleda oma salapärastes hõllanduslikes maailmades, olles korraga olevad ja olematud.»

Carolina Pihelgas jagab raamatust järgnevat tsitaati: «Mul on aina rohkem tunne, nagu poleks üldse mingit aega, vaid üksnes erinevad, kõrgema stereomeetria alusel üksteisesse lükkunud ruumid, mille vahet elusad ja surnud vastavalt tujule võivad edasi-tagasi käia, ja mida kauem ma sellele mõtlen, seda enam näib mulle, et meie, kes me veel elus oleme, oleme surnute silmis irreaalsed ja vaid mõnikord, teatavate valgusolude ja atmosfääritingimuste korral nähtavaks saavad olevused. Nii kaugele kui ma tagasi vaadata suudan, ütles Austerlitz, tundsin ma ikka end nii, nagu poleks mul tegelikkuses kohta, nagu poleks mind üldse olemas.»

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade võrgustikku. Teiste soovitustega saab tutvuda siin, suuremat inspiratsiooni saab Tartu linnaraamatukogu lugemissoovituste blogist.

Detsembris jagab oma lugemiselamust Tartu abilinnapea Asko Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles