Aasta parim kokaraamat õpetab makroonide ja ekleeride valmistamist

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Tordimeister Marika Sinkkonen.
Tordimeister Marika Sinkkonen. Foto: Erik Tikan

Täna kuulutati välja parimad kokaraamatud, esikoha pälvis Marika Sinkkoneni «Minu prantsuse kullakesed. Ekleerid ja makroonid, nii sarnased ja nii erinevad» (kirjastaja Tordikool OÜ), mis sisaldab piltidega illustreeritud õpetusi makroonide ja ekleeride valmistamiseks ning kaunistamiseks.

«Olen õnnelik inimene, kelle hobist sai armastatud töö, mis omakorda muutus elustiiliks,» tunnistab võiduraamatu autor.

«Raamatu puhul tõusid esile stiilsed ja erksavärvilised pildid ja vormistuslikku särtsu lisavad roosakaspunased ees- ja tagalehed,» kommenteeris žüriisse kuulunud kirjakunstnik ja kujundusgraafik Mart Anderson. «Raamat ei ole ülekujundatud, mida olnuks antud teema puhul lihtne teha. Sisu on samuti selgelt ja praktiliselt struktureeritud.»

Marika Sinkkonen, «Minu prantsuse kullakesed».
Marika Sinkkonen, «Minu prantsuse kullakesed». Foto: Raamat

II koha sai Kertu Lukase, Ilse Metsamaa ja Renee Altrovi «Vorsti tegemise raamat» (kirjastus Varrak) ning III koha Mari-Liis Iloveri, Tiina Lebase ja Krista Kivisalu raamat «Mesi. Tarust taldrikule» (kirjastus Hea Lugu).

Parima tõlkeraamatu tiitliga pärjati «Jamie Oliver. Taimetoidud», mille tõlkis Tiiu Marie Kraut ja toimetas Lydia Raadik (kirjastus Pegasus).

Aasta kokaraamat võistluse eesmärgiks on tutvustada aasta jooksul ilmunud kokandusteemalist kirjandust tarbijatele, samuti toetada eestikeelse kokandusalase kirjanduse ilmumist, arengut ning traditsiooni. 

Parimad kokaraamatud selgitas välja žürii, kuhu kuulusid kujundusgraafik ja kirjakunstnik, Kõrgema Kunstikooli Pallas tüpograafia õppejõud Mart Anderson, Antalis AS trükipaberite konsultant Kersti Sülla, Tallinna Teeninduskooli valdkonna õppejõud Diane Sarapuu-Kelder, Tallinna Teeninduskooli õpilane Anette Sarapuu, peakokk ja Eesti Peakokkade Ühenduse liige Lauri Tomingas, kirjastus Helios projektijuht ja toimetaja ning Eesti Kirjastuste Liidu esindaja Raili Mikk, samuti Apollo Kaupluste ning Rahva Raamatu raamatupoodide esindajad.

Raamatute hindamisel arvestati nende sisu, kujundust ja kvaliteeti, väljaande kasutatavust, arusaadavust ja retseptide paikapidavust hinnati reaalselt toitu valmistades. Igast raamatust juhuslikult valitud retsept anti Tallinna Teeninduskooli õpilastele ja nad valmistasid toidu, hoides täpselt kinni raamatus nimetatud toorainest ning valmistamisviisist.

Parima kokaraamatu auhinnad anti välja juba 16. korda. Võistlust koordineerib Profexpo Oü - toidumesside korraldaja aastast 1993.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles