Eesti esimene rahvaraamatukogu peab oma 160. sünnipäeva

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Tarvastu raamatukogu.
Tarvastu raamatukogu. Foto: Alar Karu

30. oktoobril tähistab Viljandi valla Tarvastu raamatukogu 160 sünnipäeva. Tarvastu raamatukogu on Eesti esimene rahva poolt algatatud raamatukogu.

Selle sündmuse puhul toimub Mustla rahvamajas algusega kell 10.55 ka pidulik koosolek, kus lisaks raamatukogule aetakse ka Mulgimaa asja, sest Tarvastu on ju üks osa Mulgimaast.

Koosolemisel räägib Mulgimaast, mulgi keelest ja kultuurist Kristi Ilves Mulgi Kultuuri Instituudist. Tarvastu rahvarõivastest kõneleb Eimtali muuseumi juhataja Tiina Jürgen. Tähtsamatest Mulgimaa kirjameestest annab ülevaate Mulgi keele ja kultuuri õpetaja Alli Laande. Oma koht kavas on ka Tarvastu raamatukogu õnnitlemisel.

Õhtul kella 19 kuni 24ni toimub raamatukogu sünnipäeva pidulik tähistamine. Meeleolu loob dj Aare. Sissepääs on prii.

Viljandi vallavanem Alar Karu ütles, et tänasel Eesti esimesel rahvaraamatukogu sünnipäeval on hea meel tõdeda, et Tarvastu raamatukogu on vaatamata oma 160 aastasele vanusele endiselt nooruslikult arenemise hoos ja endiselt kannab Tarvastu piirkonna auväärset mäluasutuse tiitlit. «Täna ei ole Tarvastu raamatukogu lihtsalt raamatukogu vaid meile olulise kultuuripärandi kandja ja alalhoidja, seda koos piirkonna muuseumi, kunstigalerii ja käsitöökojaga.»

«Tarvastu raamatukogu jaoks on oluline olla üks osa kohaliku kultuuri edasikandjatest,» sõnas Tarvastu raamatukogu direktor Aili Anderson. «Raamatukogu asutaja Hans Wühner on öelnud, et inimene peab ja võib terve elu õppida.  Raamatukogu on selline asutus, kus on olulisel kohal olla iseõppija rollis, sest tänu lugejate erinevatele huvidele, tuleb panna ka oma teadmised proovile, samuti vaadata kaugemale ja olla kursis, mis toimub üldiselt raamatukogudes,» ütles Anderson.

Eesti esimese rahva poolt algatatud raamatukogu asutajaks 1860. aastal oli rahvusliku liikumise aktiivne tegelane ja kihelkonnakooli õpetaja Hans Wühner (1836-1911).

2005. aastal kolis raamatukogu värskelt remonditud, kõigiti mugavatesse ja kaasaegselt sisustatud ruumidesse – ajaloolisesse, 1868. a ehitatud valla- ja kohtumajja Posti 52b. Samal aastal sai raamatukogu tagasi oma vana nime - Tarvastu raamatukogu.

2012.aastal liideti tollase Tarvastu valla raamatukogud ning 2020.a liideti juurde veel üks raamatukogu. Tarvastu raamatukogu peahoone asub Mustlas, mille haruraamatukogud on Välustes, Suislepas, Kärstnas ja Holstres. Raamatukogu juures tegutseb aastast 2009 Tarvastu käsitöökoda ning 2011. aastast Tarvastu muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles