John C. Maxwelli 21 inspireerivat tsitaati parema elu elamisest

Copy
Foto: Shutterstock

«Selleks, et oma potentsiaal saavutada, pead sa kasvama. Ja selleks, et kasvada, peab sul olema kindel kavatsus seda teha,» kirjutab John C. Maxwell raamatus «15 hindamatut kasvuseadust». Avaldame raamatust 21 inspireerivat lõiku kasvamise, oma potentsiaali saavutamise ja parema elu elamise teemal.

  1. Kui sul on unistused, eesmärgid ja püüdlused, siis pead nende saavutamiseks kasvama.
  2. Eesmärkidele keskendudes võid eesmärgid saavutada, aga kasvamist see ei garanteeri. Kasvamisele keskendudes sa aga arened ning saavutad alati oma eesmärgid.
  3. Keegi ei saa kogemata paremaks. Isiklik areng ei juhtu iseenesest. Ning hetkel, kui oled oma akadeemilise hariduse omandamisega ühele poole saanud, pead võtma täie vastutuse oma kasvamise eest, sest keegi teine seda sinu eest ei tee.
  4. Paljud inimesed õpivad alles siis, kui elult peksa saavad. Rasked kogemused õpetavad neid «karmil viisil» ja nad muutuvad – vahel paremaks, vahel hullemaks. Õppetunnid on juhuslikud ja rasked. Palju parem on oma kasvu teadlikult ja kavatsuslikult planeerida.
  5. Enamus inimesi ei reageeri asjadele piisavalt kiiresti. Nad leiavad end kahaneva kavatsuse seaduse küüsist, mis ütleb: «Mida kauem ootad, et teha midagi, mida pead tegema praegu, seda suurem on võimalus, et sa seda mitte kunagi ei tee.»
  6. Sa ei saa iialgi suurt midagi tehtud, kui sa enne valmis olemist asja lihtsalt kätte ei võta ja ära ei tee.
  7. Kui tahad kasvada, pead üle saama igasugusest vigade tegemise hirmust.
  8. Motivatsioon ei taba sind välguna selgest taevast. Ja motivatsiooni ei saa keegi teine – õe, arst, pereliige – sulle kinkida ega peale sundida. Kogu motivatsioonijutt on lõks. Unusta see motivatsioon ära. Lihtsalt tee ära. Kui oled millegi tegemist alustanud, alles siis tuleb motivatsioon mängu ja teeb sulle alustatuga jätkamise kergemaks.
  9. «Hiljem» on üks paljudest unistuste tapjatest, üks lugematutest takistustest, mille me loome, et edu saavutamise reelt maha kukkuda. «Homme» alustatav dieet, «ühel hetkel» algav tööotsing, «ühel päeval» oma elu unisuse poole liikuma hakkamine jätavad meid autopiloodi peale. Miks me seda endale teeme? Miks me ei võta kohe midagi ette? Vaadakem tõele näkku – kõik, mis on tuttav, on lihtne.
  10. Me kaldume elult saama täpselt seda, mida tolereerime. Kui lubame endasse lugupidamatult suhtuda, siis suhtutakse meisse lugupidamatult. Kui tolereerime kuritarvitamist, siis meid kuritarvitatakse. Kui meie meelest on täiesti normaalne olla ületöötanud ja alamakstud, siis mis sa arvad, mis juhtub? Kui meil puudub oma elu suhtes plaan ja eesmärk, siis saab meist kellegi teise plaani ja eesmärgi osa.
  11. Oma potentsiaali saavutamiseks pead teadma, kuhu sa jõuda tahad ja kus sa praegu oled. Mõlemat teadmata võid teelt eksida. Enda tundmine on nagu «Sina oled siin» täpp kaardil, kui püüad sellelt oma sihtpunktini teed leida.
  12. Kui teed midagi õigetel põhjustel, siis annab see sulle sisemist jõudu ka siis, kui midagi valesti läheb. Õiged motiivid aitavad meil positiivseid suhteid luua, sest elimineerivad peidetud tagamõtted. Õigetel alustel millegi tegemine hoiab ka oma elu killustatuse eest ning valitud tee puhtamana. Lisaks sellele, et su visioon on selgem, sa ka magad paremini, teades, et oled õigel teel.
  13. Kui tahad väärtuslik olla, siis anna teistele lisaväärtust. Leia teiste teenimiseks moodus. Tee midagi sellist, millega kasutad oma tugevusi, toodad teistele kasu ja mis paneb sind enda suhtes hästi tundma.
  14. Ilma alustamata võita ei saa! Inimesed, kes elus edasi jõuavad, on need, kes otsivad endale sobivaid tingimusi ja kui nad neid ei leia, siis nad loovad need ise. See nõuab initsiatiivi võtmist. Teed iga päev midagi konkreetset selle heaks, mis sind sammukese oma eesmärgile lähemale viib. Teed seda iga päev. Peaaegu iga edulugu on initsiatiivi vili.
  15. Muutused, mida tahame oma ellu on tehtavad vaid olevikus. See, mida me täna teeme saab selleks, mis ja kus me tulevikus oleme. Me elame ja töötame olevikus. Kui pead endas ja keskkonnas muutusi tegema, ära mineviku pärast muretse.
  16. Kui me soovime kasvada ning oma potentsiaali saavutada, peame rohkem tähelepanu oma karakterile, mitte oma edule. Me peame aru saama, et eneseareng on enamat, kui oma teadmiste ja oskuste laiendamine. See on inimese oma võimekuse tõstmine. See on väärtuste tuuma alalhoidmine ka siis, kui on valus. See tähendab olla, kes me peaksime olema, mitte ainult seal olla, kus me tahame olla. See on hinges küpseks saamine.
  17. Kui tahad, et sind ümbritseksid arenevad inimesed, siis ole ise arenev inimene. Kui oled millelegi pühendunud, siis tõmbad ligi pühendunud inimesi. Kui kasvad inimesena, siis tõmbad ligi neid, kes ka ise inimesena kasvavad.
  18. Oma unistuste elu elamiseks ning armastatud tegevuse tegemiseks vajalikud sammud lähevad sulle maksma. Sa pead kõvasti tööd tegema. Sa pead ohvreid tooma. Sa pead pidevalt õppima, kasvama ja muutuma. Oled sa nõus seda hinda maksma? Ma loodan, et oled. Aga tea – enamus inimesi ei ole.
  19. Ära muretse ülemäära palju sellepärast, mida teised sinust arvavad. Sa peaksid rohkem tähele panema seda, mida ise endast arvad. Kui paned endale madala hinde, siis võid kindel olla, et maailm seda ise ei tõsta. Kui tahad saavutada oma täit potentsiaali, siis pead selle võimalikkusesse uskuma!
  20. Enda teistega võrdlemine on lihtsalt mõttetu segaja. Ainus, kellega ennast võrdlema pead, oled sina ise. Su eesmärk on olla täna parem kui eile. Saavutad eesmärgi keskendudes sellele, kuidas täna kasvada ja pareneda saad. Seda piisavalt kaua tehes peaksid ühel päeval olema väga uhke, kui võrdled end aasta taguse, nädala taguse, kuu taguse endaga.
  21. Kui lõpuks teed seda, mida oled kogu aeg tahtnud teha, siis see on parem, siis see on parem, kui sa iial oskasid ette näha. Kui teed asju, milleks sa loodud oled, siis ei saa seda mitte millegagi võrrelda. Öeldakse, et inimeste elus on kaks üliolulist päeva: päev, mil sa sünnid ja päev, mil saad aru, miks sa sündisid.

29. jaanuaril toimub iga-aastane tippsündmus ettevõtlikele inimestele ja enda elu liidritele – LIVE2LEAD konverents, mis toimub üle maailma enam kui 400 linnas ja 32 riigis ning toetab liidri- ja enesejuhtimise oskusi ning ettevõtlikkust, laiendab silmaringi, inspireerib ja harib ning annab positiivse energiasüsti. Üheks esinejaks on konverentsil John C. Maxwell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles