AEGA ON ⟩ Põnevad lasteraamatud ja lauamängud, millega vaheajal lõbusalt aega veeta

Copy
Foto: Shutterstock

Sel aastal ei saa koolivaheajal reisida ja tuleb otsida tegevusi, mis aitavad hoiduda rahvamassidest. Appi tulevad meile alati truud raamatud ja ka lauamängud, mis kogu perel tuju tõstavad. Siin on mõned vihjed nii väiksematele kui suurematele lastele.

Eia Uus «Seitsme maa ja mere taha».
Eia Uus «Seitsme maa ja mere taha». Foto: Postimees Kirjastus

1. «Seitsme maa ja mere taha»

Eia Uus  

Kirjastus Postimees

2019

Väiksemate lastega lugemiseks sobib hästi muinasjutt väikesest tüdrukust, kes tahtis hirmsasti teada saada vastust küsimusele: mis on õnn? Ei osanud talle vastata ei üks ega teine, kuni tüdruk otsustas õnne otsides seitsme maa ja mere taha rännata. Teekonnal kohtas ta kuningaid ja nõidu, salakavalat vanapaganat ja hirmuäratavaid hiiglasi, vaprat kangelast ja imeilusat piigat ning õppis kõigilt midagi.

Kas pärast kõiki vahvaid seiklusi leidis vapper tüdruk lõpuks õnne üles? Kui loed, saad teada.

***

Norma Martinez, Carlota Cirera, «Igavuse peletamise raamat».
Norma Martinez, Carlota Cirera, «Igavuse peletamise raamat». Foto: Kirjastus Pegasus

2. «Igavuse peletamise raamat»

Norma Martinez, Carlota Cirera

Kirjastus Pegasus

2019

Selle vahva meisterdamisraamatu abil saad lastega tundide viisi toredasti koos aega veeta. Raamatu lihtsad juhendid ja sammsammulised illustratsioonid õpetavad loovalt kingitusi pakkima, ise mänguasju meisterdama ja kaunistusi valmistama. Mängeldes valmivad templid, maskid, võtmehoidjad ja mõned lauamängudki. Vajaminevad töövahendid on igati käepärased ning pudelikorkide ja tualettpaberirullide kõrval leiavad taaskasutust veel muudki kodused esemed. Raamat pakub palju lõbu pikkadeks päevadeks.

***

Katri Kirkkopelto, «Molli ja isevärki olevus».
Katri Kirkkopelto, «Molli ja isevärki olevus». Foto: Helios

3. «Molli ja isevärki olevus»

Katri Kirkkopelto 

Kirjastus Helios 

2019

Molli aeda on ilmunud midagi imelikku. Suured jalajäljed – või õigupoolest tohutu suured!

Kes need küll sinna on jätnud? Kas see keegi on ohtlik?

Isevärki olevuse saladust lahendades arutavad Molli ja Väike Sisu hirmu, julguse ja eelarvamuste üle.

Nende sõprus pannakse proovile. Kas Molli aias jagub ruumi kõigile kolmele?

See on ilus lugu sõprusest, armastusest ja teistest erinemisest.

***

Tiina Laanem, «Mina, Meg ja meie klass».
Tiina Laanem, «Mina, Meg ja meie klass». Foto:  Pegasus

4. «Mina, Meg ja meie klass»

Tiina Laanem 

Kirjastus Pegasus

2019

Mis on eesti laste rahvusroog? Mida teha kätega, mis sunnivad kogu aeg kuhugi ronima ja kuskil kõõluma? Või sokkidega, mis hakkavad tunnis ahistama? Kuidas õppida luuletust, mis ei jää üldse pähe? Või millest saada kaitset kummituslike vampiiride vastu? Ja mis aitab siis, kui keegi hakkab kiusama?

Miia-Maria läheb teise klassi ega aimagi veel, et kohtub koolis uue tüdrukuga, kellest saab tema parim sõber. Kaugelt maalt saabunud Megiga leitakse vastused kõigile neile küsimustele.

***

Carlo Collodi, «Pinocchio seiklused».
Carlo Collodi, «Pinocchio seiklused». Foto: Varrak

5. «Pinocchio seiklused»

Carlo Collodi  

Tõlkinud Tiina Randviir

Kirjastus Varrak

2006/2018

Pinocchio on kogu maailmas tuntud puunukk, kelle seiklustest on lugenud juba mitu põlvkonda lapsi.

Fantastilised, kohati isegi pisut kõhedusttekitavad lood sisaldavad õpetlikke ivasid. Saatus veeretab Pinocchio teele kõikvõimalikke katsumusi, kuid ta kuulab oma hea südame häält ja võidab nii ka teiste südamed. Raamatu lõpuks täidab haldjas ka tema viimase südamesoovi ja ta saab päris poisiks.

***

Ene Sepp, «Taeva tühjad tribüünid».
Ene Sepp, «Taeva tühjad tribüünid». Foto: Kirjastus Tänapäev

6. «Taeva tühjad tribüünid»

Ene Sepp 

Kirjastus Tänapäev

2018

Noorteromaani «Taeva tühjad tribüünid» peategelane, 14-aastane Merita saab harukordse võimaluse: minna tagasi minevikku ja seda muuta. Kui ta parandab tehtud vead, siis saab ta astuda rongile, mis viib edasi ... aga võib-olla hoopis tagasi?

«Taeva tühjad tribüünid» võitis Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev korraldatud 10. noorteromaanide võistlusel 2. koha. Ene Sepp on mitmete noorteromaanide autor. 2016. aasta noorteromaanide võistlusel saavutas ta samuti II koha romaaniga «Vabandust, aga mis asja?». Veel on tema sulest ilmunud «Medaljon» (2009), «Minevikuta mälestused» (2010) ja täiskasvanutele suunatud «Väike roosa pilet paradiisi» (2015).

***

Heli Künnapas «Mälestusteta suvi».
Heli Künnapas «Mälestusteta suvi». Foto: Heli Kirjastus

7. «Mälestusteta suvi»

Heli Künnapas

Heli Kirjastus 

2020

Kui teismeline keskkonnaaktivist Brenda suveks probleemide eest maale vanaema juurde saadetakse, on ta veendunud, et sellest tuleb kõigi aegade igavaim suvi. Asi on seda hullem, et vanemate arvates tuleb tütrele kasuks veeta suvi ilma internetita.Peagi aga tutvub neiu salapärase naabripoisiga, tunded pendeldavad taeva ja põrgu vahet ning hargnema hakkavad sündmused, mida tütarlaps poleks osanud uneski näha. Vaenu- ja sõprussuhted kohalike noortega, maatööd ja kohaliku metsa kaitsmine on vaid väike osa Brenda kõige põnevamast, mälestusteta suvest.

Heli Künnapas on avaldanud üle 20 raamatu. Noorteraamatutest on tuntuimad «Lõpupidu» ja «Ütlemata sõnad».

***

Lauamäng «Võidujooks viirusega».
Lauamäng «Võidujooks viirusega». Foto: Regio

8. Lauamäng «Võidujooks viirusega»

Johannes Pallo

Mängu mõtles välja Järveküla kooli 5. c klassi õpilane Johannes Pallo 2020. aasta aprillis tehnoloogiaõpetuse e-õppetööna. Regio kaardimeistritele meeldis Johannese idee ja kiiresti tehti valmis maailma kaardiga mänguväli.

Komplektis on mänguväli ja kuus mängukaarti, mängimiseks vajalikud nupud ja täringud tuleks aga leida mõne kodus olemasoleva lauamängu karbist või kasutada nuppude asemel hoopis nööpe.

Mängu on hea mängida kahekesi, aga veelgi põnevam neljakesi või kuuekesi. Mänguõnn otsustab, kas viirused vallutavad maailma või suudavad inimesed nad enne peatada. 

Mängu ostuga toetad Vähiravifondi Kingitud Elu, mille sissetulekud on kriisi tõttu 30% vähenenud. Kingime üheskoos kõigile Eesti vähihaigetele võimaluse elada!

***

«Häkkerite lahing».
«Häkkerite lahing». Foto: Lauamäng

9. Digipädevusi arendav lauamäng «Häkkerite lahing»

Diana Poudel 

Mängu kuuluvad 12 värvitavat tegelaskaarti ja kaks tühja tegelaskaarti, kuhu laps saab ise enda lemmiktegelase joonistada. Tegelaskaartide tagumistel külgedel on ka ankeedid iga tegelase kohta, mida laps saab loominguliselt täita

150 kaitsekaarti küsimustega, mis on jaotatud viieks tasemeks küsimuste raskuse järgi. Kaartide tagaküljelt leiab õiged vastused ja veidi täiendavat infot, mis aitab vajadusel teemat põhjalikumalt lahti rääkida.

Kurja häkkeri rolli täidavad mängus kaks täringut ja pahavaražetoonid, millega häkker püüab kasutajaid nakatada.

***

«Laste Alias».
«Laste Alias». Foto: Tactic

10. Lauamäng «Laste Alias»

Laste Alias on põnev ning arendav pildi- ja sõnaseletusmäng väiksematele pereliikmetele.

Seleta sõnu ja pilte kaasmängijale, ise seletatavat sõna kasutamata. Võid kasutada sünonüüme, vastandeid, vihjeid ja kasvõi häälitsusi selle asemel. Mäng sobib ka lastele, kes ei oska veel lugeda, sest iga sõna on kujutatud ka pildina. Võistkonnad püüavad ära arvata nii mitu sõna kui võimalik enne, kui aeg lõpeb. Laste Alias on tempokas, meelelahutuslik ja arendav koguperemäng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles