Kümme raamatusoovitust pikkadeks sügisõhtuteks

Copy
Foto: Shutterstock

Vananaistesuvi on sel aastal olnud pikk ja lahke ning pakkunud mõnusaid sooje õhtuid kuni oktoobrini välja. Nüüd hakkab aga sügis võimust võtma – õhk on krõbedamalt külm, värvilised lehed lendavad puudelt maha ja mida ikka teha aina pimedamaks kiskuvamatel õhtutel, kui keeta tass teed, pugeda sooja pleedi sisse ning lugeda mõnd head raamatut. Siit leiad Heliose kirjastuse kümme raamatusoovitust, millega oma õhtuid täita.

«Antidieet», Christy Harrison

Enam kui 90 protsenti teadlikult kaalu langetanud inimestest võtab keskmiselt viie aasta jooksul jälle juurde ja saab kõik kaotatud kilod tagasi. Enamgi veel, tervelt 66 protsenti kaalulangetajatest võtab juurde rohkem, kui nad algselt kaalus maha võtsid. Kui dieedipidamine on ilmselgelt nii mõttetu, miks sellest siis ikkagi on kujunenud niisugune kinnismõte? Christy Harrison võtab oma raamatus «Antidieet» põhjalikult vaatluse alla kaalulangetamise ja sellest kasu lõikava multimiljardeid teeniva dieeditööstuse, paljastades võtted, mida see kasutab inimestelt aja, raha, tervise ja õnne röövimiseks.

«Jala jälg. Nike algust meenutab selle looja Phil Klight»

1962. aastal laenas äsja ärikooli lõpetanud Phil Knight oma isalt 50 dollarit ja lõi ettevõtte, millel oli lihtne missioon: importida Jaapanist hea kvaliteedi ja soodsa hinnaga spordijalatseid. Oma laimirohelise Plymouth Valianti pakiruumist müüs Knight esimesel aastal 8000 dollari eest jalavarje. Praegu on Nike aastakäive kuni 30 miljardit dollarit. Idufirmade ajastul on Nike kõikide idufirmade eeskuju ja nn vuhhist (Nike logo) on saanud revolutsiooniline, üle maailma tuntud ikoon, mis on üks levinumaid ja äratuntavamaid sümboleid.

Nike’i asutaja ja tegevjuht Phil Knight räägib raamatus «Jala jälg. Nike algust meenutab selle looja Phil Knight» esimest korda vähetuntud loo ettevõtte alguspäevist kuni selle arenemiseni maailma üheks kultuslikumaks, uuenduslikumaks ja tulusamaks kaubamärgiks.

«Loomuliku sünnituse teejuht», Ina May Gaskin

Ina May Gaskin ei ole ainult Ameerika, vaid kogu maailma kõige kuulsam ämmaemand! Tema välja antud raamatus «Loomuliku sünnituse teejuht» leiab ka staažika Eesti ämmaemanda Ingrid Kaoküla kommentaarid. Raaamatust saab teadmisi enese, oma keha ja võimete kohta sünnitamisel. Autor juhendab naisi läbi sünnitusabis kasutatavate tehnoloogiate labürindi ning näitab neile teed arukate otsuste ja teadlike valikute suunas.

«Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi», Dale Carnegie

Dale Carnegie kirjutatud raamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi?» on maailma mõjukaimate raamatute topis 19. kohal ning see on ainulaadne raamat, mis annab aegumatuid ja universaalseid soovitusi inimsuhete rägastikus õige tee leidmiseks. «Rääkige inimestele neist endist ja nad kuulavad tundide viisi,» kirjutab Dale Carnegie oma raamatus.

«Lõpeta muretsemine ja hakka elama», Dale Carnegie

Kui kaotame ühel päeval töö või paiskab mõni keeruline olukord meie elu segi, on üks põhilisi oskusi muuta oma suhtumist. Ja kuigi tundeid hetkega muuta me enamasti ei suuda, oleme võimelised kohe muutma oma tegusid. Muutes tegusid, muudame vältimatult ka tundeid. Tuntud autor Dale Carnegie räägib oma raamatus «Lõpeta muretsemine ja hakka elama» soovitustest, kuidas igapäevaeluga toime tulla ning lõpetada muretsemine.

«Minu lugu», Michelle Obama

Michelle Obamast on saanud meie ajastu üks mõjuvõimsamaid ikoone. Ameerika Ühendriikide esileedina – esimese afroameeriklasena selles rollis – aitas just tema kaasa seni kõige siirama ja inimlikuma Valge Maja loomisele. Michelle Obama kehtestas end kogu maailmas naiste ja tütarlaste õiguste eest seisjana, muutis kardinaalselt Ameerika perekondade arusaamu tervislikust ja aktiivsest eluviisist, samal ajal aga oli oma abikaasa kõrval, et too saaks juhtida Ameerikat läbi vapustavate sündmuste. Oma elulooraamatus avab ta enda isiklikku lugu, alustades lapsepõlvest Chicagos South Side’is, läbi aastate, mil ta püüdis hoida tasakaalus emadust ja juhtpositsioonidel töötamist, kuni perioodini, mil ta elas maailma kõige tuntumal aadressil. Ladusalt ja avameelselt kirjeldab ta saavutusi ja pettumusi, jutustades oma lugu täpselt nii, nagu tema seda elab: oma sõnadega, oma tingimustel.

«Segamatu. Kuidas hallata tähelepanu ja juhtida oma elu», Nir Eyal

Kuidas võtta tehnoloogiast parim, laskmata sel meist parimat võtta?

Istud laua taha, et tööd teha… telefonist kostab märguanne. Kavatsed tööd jätkata… kolleeg koputab õlale, et veidi juttu ajada. Kodus libistavad pereliikmed nutiseadmete ekraane… keegi ei räägi päevast või elamustest. Möödub järjekordne päev ja ka seekord pole sa jõudnud teha seda, mida plaanisid. Mida kõike suudaksid ära teha, kui saaksid keskenduda? Kui oleksid «segamatu»? Tehnoloogiaettevõtja, koolitaja ja Stanfordi ärikooli endine lektor Nir Eyal selgitab raamatus «Segamatu», miks probleemi ei saa lahendada lihtsalt seadmete sahtlisse panekuga. Ta pakub praktilisi uudseid tehnikaid ja nõuandeid, kuidas hallata tähelepanu ning teha ära kõik, mida oled lubanud. Raamat annab võtme, kuidas võtta tehnoloogiast parim, laskmata sel meist parimat võtta.

«Raamat, mida su vanemad võinuks lugeda», Phillipa Perry

Ilmselt pea kõik vanemad on mõelnud, kuidas olla parem lapsevanem? Tunnustatud psühhoterapeut Philippa Perry selgitab oma raamatus «Raamat, mida su vanemad võinuks lugeda» humoorikalt ja haaravalt, millised aspektid laste kasvatuses on tõeliselt olulised ja missuguseid käitumismustreid tasuks kindlasti vältida.

«Ultramees Rait Ratasepp – igiliikur inimnahas», Aigi Viira

Üleilmset fenomeni avav motiveeriv ja energiatsüstiv Aigi Viira kirjutatud raamat kirjeldab ultrasportlase Rait Ratassepa kujunemislugu ja täielikku pühendumust. Aga pakub ka näpunäiteid, millest eeskuju võtta, mida tähele panna, et sellise võimekuseni jõuda ja kuidas vigadest õppida. Juttu tuleb treeningutest, toitumisest ja vaimsest ettevalmistusest. Raidu jaoks pole enam ammu küsimus keha füüsilistes piirides, vaid selles, kuidas järgmine hull eesmärk endale peas «maha müüa». Kuidas olla tõeline igiliikur inimnahas.

«Steve Jobs», Walter Isaacson

Walter Isaacsoni kirjutatud eksklusiivelulugu «Steve Jobs» põhineb enam kui 40 intervjuul, mis tehtud Steve Jobsiga kahe aasta jooksul – lisaks üle saja usutluse pereliikmete, sõprade, vaenlaste, võistlejate ja töökaaslastega. Autor on pannud haarava jutustuse loova ettevõtja käänulisest eluteest; kõrvetavalt eredast isiksusest, kelle täiuseiha ja raevukas edasitung tekitasid pöörde kuues tööstusharus: personaal- ja tahvelarvutite, animatsiooni, muusika, telefonide ning e-kirjastamise vallas.

Ehkki Jobs aitas selle raamatu koostamisele kaasa, ei taotlenud ta kontrolli kirjapandu üle ega isegi õigust tekst enne avaldamist läbi lugeda. Tabuks ei kuulutanud ta ühtegi teemat. Vastupidi, ta kehutas tuttavaidki kõik ausalt ära rääkima. Jobs ise kõneleb otsekoheselt – vahel jõhkragi otsekohesusega – inimestest, kellega ta koos töötas või kellega konkureeris. Sõbrad, vihamehed ja kolleegid maalivad ilustamata pildi kirgedest, perfektsionismist, kinnisideedest, kunstimeisterlikkusest, hulljulgusest ning ohjade külge klammerdumisest – kõigest, mis kujundas peategelase tööstiili ja sellest võrsunud uuenduslikke tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles