JÄRJEJUTT ⟩ «Jimi oli hipi enne, kui keegi üldse teadis, mida hipi tähendab»

Copy
Jimi Hendrix.
Jimi Hendrix. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Kuku raadio selle nädala järjejutuks on katkendid muusikabiograaf Philip Normani kirjutatud Jimi Hendrixi eluloost «Wild Thing».

Philip Norman, «Wild Thing».
Philip Norman, «Wild Thing». Foto: Koolibri

Maailma parimaks rokk-kitarristiks nimetatud Jimi Hendrixit võib pidada traagiliselt vara lahkunud muusikageeniuse sümboliks. Pool sajandit pärast Jimi surma vaid 27-aastasena tunneme teda endiselt kui ainulaadset muusikut, kes avardas kitarrimängu mõistet ning tõi klassikalisse rokki hulganisti uuendusi.

Kogenud muusikabiograaf Philip Norman tõstab tõelise Jimi Hendrixi kõrgemale müütilise ikooni staatusest. Ta alustab väikese Busteri päritolust, lapsepõlvest ja esimesest kitarrist, kirjeldab Jimi teed eduni mõlemal pool ookeani ning jõuab nende päevadeni, mil kõik hakkas kiiva kiskuma.

«Wild Thing» on esimene Jimi Hendrixi biograafia, mis ühendab endas kogu tema lühikese särava elu rõõmu ja kurbuse ning püüab lahti harutada traagilise lõpuni viinud sündmuste sasipundart. Võrratu meisterlikkusega kirjutatud elulooraamat on ühtlasi 20. sajandi 60ndate aastate haarav kroonika. Läbi kogu loo, mis viib meid Jimi Seattle’i juurte juurest tema värvika elu juurde Mayfairis ning Monterey ja Woodstocki festivalidele, vaeb Philip Norman ka tolle ajastu vastuolusid.

Jimi surm 1970. aasta 18. septembril on üks rokiajaloo painavamaid mõistatusi. Pärast aastakümneid kestnud kuulujutte ja spekulatsioone surma põhjuste kohta annab see raamat ülevaate olulisematest sõelale jäänud versioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles