GALERII ⟩ Kuidas oleksid säutsud näinud välja eelmisel ja üle-eelmisel sajandil

Copy

Rahvusraamatukogu fuajees saab kogeda, milline oleks olnud 19. ja 20. sajandi Twitter.

Rahvusraamatukogu fuajees avati eile kunstnik Timo Tootsi installatsioon «Säutsumasin», mis kutsub külastajaid ajakirjandusrännakule. Teekonna alustamiseks tuleb masinal vaid kangi tõmmata ja oodata, millise säutsu eelmise või üle-eelmise sajandi ajakirjandusest masin välja prindib. 

Säutsumasin kasutab allikana Rahvusraamatukogu digitaalarhiivi DIGAR, mille põhjatud perioodikakogud on digiresident Tootsi sõnul põnev allikas, mis pakub vaadet erinevate ajastute igapäeva. 

«Tõmba kangi ja sind viiakse ajakirjandusrännakule mõnda päeva käesolevas, eelmises või üle-eelmises sajandis. Numbrite keereldes sobratakse rahvusraamatukogu ajakirjanduse arhiivides ning leitakse väljavõte loosiga sattunud kuupäevast. Pilust väljastatakse tükk toonast ajalehte,» kirjeldab Toots masina toimimist. Nii annab «Säutsumasin» külastajale lihtsa ligipääsu eri ajastute infovoole. 

Digiresidentuuri projekt on osa digikultuuri teema-aastast, selle eesmärk on luua sild kirja- ja digikultuuri vahele ning avada digikogusid. Projekti raames töötas maist augustini raamatukogus uue meedia kunstnik Timo Toots.  

Tootsil on varasemaid kokkupuuteid arhiivide ja muuseumide kogudega nii oma kunstiteostes kui ka tellitud näituseeksponaatides. Teda huvitavad virtuaalse ja füüsilise maailma kokkupuutepunktid, nende ühisosad ning ka vastuolud, samuti ajaloo ja tänapäeva vastandamine. 

Tema teoseid on eksponeeritud muuseumides, galeriides ja festivalidel Euroopas, USAs ja Aasias. 2012. aastal võitis Toots oma projektiga «Memopol-2» Ars Electronica festivalil interaktiivsete kunstide grand prix.  

Timo Tootsi teos ootab rahvusraamatukogu fuajees avastamist 2020. aasta lõpuni; oktoobri lõpuni saab 6. korruse galeriis tutvuda raamatutega digikultuurist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles