Kalle Muuli esitleb kõmulise poliitiku Artur Sirgu elulugu

Copy
Artur Sirgu ausammas Järvamaal, Amblas.
Artur Sirgu ausammas Järvamaal, Amblas. Foto: Vladislav Musakko/Virumaa Teataja

24. septembril kell 17.30 toimub Solarise Apollos Kalle Muuli raamatu «Artur Sirgu elu ja surm. Eesti vabadussõjalaste juhi lugu» esitlus. Autoriga vestleb Valdo Randpere.

Kalle Muuli, «Artur Sirgu elu ja surm. Eesti vabadussõjalaste juhi lugu».
Kalle Muuli, «Artur Sirgu elu ja surm. Eesti vabadussõjalaste juhi lugu». Foto: Kava kirjastus

Artur Sirk kerkis 1930. aastate algul vabadussõjalaste liikumise eesotsas väga noore mehena Eesti poliitikataeva säravaimaks täheks ja paisati siis oma vastaste poolt põrmu, paljude arvates ka sõna otseses mõttes tapeti.

Vabadussõjalaste vangistamine 1934. aastal ja Sirgu põgenemine Patarei vanglast, millele hiljem järgnes tema salapärane surm kõigest 36-aastasena kaugel võõral maal, tegid temast märtri, keda pole erapooletult, ilma viha või eelistuseta, suutnud meenutada peaaegu ükski inimene, kes on teda isiklikult tundnud. Isegi nüüd, kui Artur Sirgu traagilisest surmast on möödas juba üle 80 aasta, pole kired veel vaibunud.

Kalle Muuli on menukate ajalooraamatute «Isamaa tagatuba» ja «Vabariigi sünnimärgid» autor. Ta on avaldanud ka suurt tähelepanu pälvinud elulooraamatuid. Neist viimane, koos Helen Sulega kirjutatud «Reketiga tüdruk. Kaia Kanepi teekond Ameerika mägedel» tunnistati 2017. aastal lugejate lemmikuks.

Siinses raamatus võtab autor vaatluse alla 1930. aastate kõige kõmulisema poliitiku Artur Sirgu saatuse, kirjeldades ohtratele arhiividokumentidele tuginedes sündmusi, mis hukutasid mitte ainult noore ja erakordselt andeka rahvajuhi, vaid ka Eesti demokraatia ja Eesti riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles