Vaadates maailma läbi ärevusprillide, näeme moonutatud pilti

Copy
Foto: Shutterstock

Kuidas vabaneda ülemõtlemisest ja muretsemisest? Kuidas aidata ennast öiste ärevushoogude korral? Kuidas ärevusega toime tulla tööl või koolis? Kuidas vabaneda ärevusest oma lähedastes suhetes? Olgu ajad millised tahes, sul on võimalik lõpetada ärevusega maadlemine ja võtta ette tulemuslikke samme sellest vabanemiseks.

Tanya J. Peterson,  «101 viisi, kuidas vähendada ärevust».
Tanya J. Peterson,  «101 viisi, kuidas vähendada ärevust». Foto: Raamat

Tanya J. Petersoni raamatust «101 viisi, kuidas vähendada ärevust» leiab 101 erinevat meetodit ärevusega tegelemiseks. Tegemist on praktiliste harjutustega, mis aitavad jõuda rahuni ning vabaneda hirmudest, foobiatest ja paanikahoogudest.

Avaldame raamatust katkendi.

***

Väärtusta kõike kaunist oma elus

Ärevus on nagu udulaam, mis ei lase meil selgelt näha. Vaadates maailma läbi ärevusprillide, näeme moonutatud pilti. Nii jääbki asjadest jube mulje, kuid see pole siiski meie elu tervikpilt. Kui ärevus kergitab oma inetut pead, siis saame oma vaateviisi muuta, leides oma elust ilu ja väärtustades seda.

Kui näeme ilu, saame kergitada maski, mille ärevus meie silmade ette asetab, ning tuletada endale meelde, et meie maailmas on ka head. Vaata oma praegustest muredest kaugemale. Kas sa näed, kuuled, haistad, tunned ja isegi maitsed midagi, mis on parem kui ärevus? Mis toob sulle naeratuse näole või tekitab veidi parema enesetunde hoolimata sellest, et elad koos ärevusega?

Kui üritad teadlikult oma maailmas ilu näha, siis muutub su vaateviis piisavalt, et ärevuse taha näha ning väärtustada ka positiivseid pisiasju oma elus. Viimaks muutub see vaateviis harjumuslikuks ning ilu nägemine saab loomulikumaks kui maailma tajumine ärevuse perspektiivist.

Suhtu oma seiklustesse mänguliselt, kui üritad ilu otsida ja väärtustada.

  • Mängu mängu «ma näen». Otsi teatud arvul objekte, mis algavad teatud tähega. Isegi väikesed asjad võivad su ilutunnet ärgitada.
  • Mine jalutama ja ürita kuulda meeldivaid hääli.
  • Leia aega lillede nuusutamiseks. Võta aeg maha, et nautida nende ilu ja hingata sisse nende lõhna. Luba endale lõõgastuda ja kogemust nautida.
  • Loo kollaaž. Lehitse ajakirju ja katalooge, et leida kauneid pilte. Lõika need välja ja liimi papile, nii et sul oleks ilutahvel kohe omast käest võtta.
  • Naudi fotosafarit. Võta oma kaamera lõbusatele seiklustele kaasa. Otsi ilu ja pildista seda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles