«Rahva oma kaitse» lõbusad lood leiab uuest raamatust, mis on valguskiir meid ümbritsevas (vaimu)pimeduses

Copy
Andrus Kivirähk ja Mart Juur.
Andrus Kivirähk ja Mart Juur. Foto: Meisi Volt

Kirjastus Tänapäev on välja andnud lustlike lugude kogumiku «Rahva Oma Kaitse 25», mis on sündinud Andrus Kivirähki ja Mart Juure tuntud raadiosaate «Rahva oma kaitse» autorite ühistööna.

Andrus Kivirähk ja Mart Juur, «Rahva Oma Kaitse 25».
Andrus Kivirähk ja Mart Juur, «Rahva Oma Kaitse 25». Foto: Kirjastus Tänapäev

Raamatu sissejuhatuses kirjutab Mart Juur, et seoses ROKiga küsitakse põhiliselt kolme asja. «Esiteks, kas me oleme saadet tehes purjus; teiseks, kas me valmistume saateks ette ja kolmandaks, kas meil saate pärast pahandusi pole. Vastused on: ei, me ei ole purjus; ei, me ei valmistu ette ja ei, pahandusi ei ole. Pingeline hetk juhtus kunagi Tartu–Tallinna bussis, kui bussijuht pani ROKi korduse täisvõimusel salongi kõlaritesse mängima. Küll mul oli raske ja paha oma häält kuulata. Tõmbasin kampsunikrae silmini ja katsin kõrvad kinni. Kaasreisijad vahtisid ja itsitasid.»

Lood selles raamatus on Juure selgitusel kirjutatud nüüdseks unustatud telesarja «Värvi TV» jaoks, mis käis ETV eetris umbes samal ajal, kui ROK oma teekonda alustas. «Produtsent Artur Raidmets suutis nimelt ühele kasutatud autode müüjale pähe panna idee, et automüük läheb mürinal ülesmäge, kui tema firma hakkab naljasaate sponsoriks,» kirjutab Mart Juur sissejuhatuseks. «Sarja tegi tore kamp: näitlejad Kärt Kross, Liina Tennosaar, Tarmo Männard, Raivo Rüütel ja Rednar Annus. Priit Hummel oli režissöör ja meie Andrusega olime siis need kuulsusrikkad stsenaristid. Saate mõju kasutatud autode müüginumbritele ei mõõtnud kahjuks keegi, aga tulu tõusis temast tublisti.»

Raamat sisaldab muuhulgas ka sääraseid menuteoseid nagu «Elukapten», «Onu Kommi onnike», «Ja päike tõuseb» ning «Tõde ja õigus» kolmeteistkümnes osas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles