Kadriorus avatakse lugemispaviljon

Copy
Kirjandustänava festival Kadriorus.
Kirjandustänava festival Kadriorus. Foto: Erik Prozes

Laupäeva, 5. septembri keskpäeval avatakse Kadriorus neljandat korda toimuval Kirjandustänava festivalil lugemispaviljon Koidula ja Faehlmanni tänava nurgal.

«See on idee, mis teostub tänu heale koostööle Tallinna Kirjanduskeskuse ja Kadrioru inimestega. Kirjandustänava festivalid, mis on väga olulise tähendusega nii kohalikule kogukonnale kui ka laiemale avalikkusele, toimuvad siiski vaid ühel päeval aastas. Nii saigi eesti kirjanduse jaoks tähendusrikkale tänavale kavandatud veel üks püsiv maamärk igale kirjandushuvilisele – see on lugemispaviljon,» selgitas Kesklinna vanema kohusetäitja Anu Aus.

Koidula tänav on kirjandusega eriliselt seotud: tänava ühes otsas asub Anton Hansen Tammsaare muuseum, teises otsas Eduard Vilde muuseum ning keskpaigas eesti kirjanikele ehitatud kortermaja, kus on elanud mitmed armastatud kirjanikud ning on avatud Mati Undi muuseum.

Koidula ja Faehlmanni tn ristumiskoha kõrval asuvale haljasalale lugemisnurga rajamise idee küpses linnaosavalitsuse, Tallinna Kirjanduskeskus ja Kadrioru seltsi koostöös. Paviljoni kavandas Kesklinna valitsuse tellimusel arhitekt Jaan Tiidemann.  

«Lugemispaviljoni juurde viivatel teeradadel on samuti oma põnev eellugu. Nimelt oleme nende rajamiseks kasutanud Raekoja platsil viimati seisnud jõulukuuske. Niimoodi järgisime kunagi selle puu istutanud inimese soovi, et kuusest tehtaks pärast Raekoja platsilt äraviimist midagi püsivalt kasulikku. Teerada raamatute juurde seda kindlasti ka on,» märkis Anu Aus.  

Ühtlasi on lähiajal kavas paigaldada lugemisnurgale infotahvel esmase teabega Kirjandustänava ja seal toimuvate kirjandusfestivalide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles