Rõõmusõnum peredele: eesti näitlejad loevad Juturiiuli keskkonnas ette parimaid lasteraamatuid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Elisabet Reinsalu ja koer Käbi.
Elisabet Reinsalu ja koer Käbi. Foto: Mailiis Ollino

Nüüdsest on uues veebikeskkonnas juturiiul.ee kõigile kättesaadavad Juturiiuli videod. Juturiiul on heategevuslik projekt, kus näitlejad loevad ette peatükke tuntud lasteraamatutest.

Juturiiul sai sel koroonaaasta kevadel alguse kodusolemisest. Elisabet Reinsalu võttis ühendust Aino Pervikuga ja küsis luba meie kõigi lapsepõlvelemmiku «Kunksmoori» ettelugemiseks viiruse tõttu kodus istuvatele lastele. Kui esimene video sai paari päevaga ligi 30 000 vaatamist, siis oli selge, et vaja on järge. Nii lapsed kui nende vanemad kirjutasid, et juba ootavad järgmist osa ja nii tekkis mõte, et võib-olla võiks neid lugusid ja lugejaid olla rohkemgi. Sellest ka Juturiiul - natuke nagu raamaturiiul ja natuke nagu jutuvestmine.

Projekti ellukutsuja Elisabet Reinsalu ütles, et seni toimetasid nad Facebooki kaudu, kuid üsna varsti sai selgeks, et lapsed seal iseseisvalt ju postituste juurde ei pääse. Nii otsustasid nad kuulatajate tagasiside põhjal avada juturiiul.ee keskkonna.

Juturiiuli veebis on seni lisaks Elisabet Reinsalule lugenud jutte ka Ursula Ratasepp-Oja, Liis Lass, Indrek Ojari, Argo Aadli, Karol Kuntsel ja Elo-Mirt Oja. Raamatud, millest lugusid jagatakse, on Aino Perviku «Kunksmoor», Frances Hodgson Burnetti «Salaaed», Anti Saare «Pärt ei oska saltot», Mika Keräneni «Armando», Annie M. G. Schmidti «Viplala lood», Andrus Kivirähki «Karneval ja kartulisalat» ja Jüri Parijõgi «Tsemendivabrik».

«Ehkki Juturiiuli mõte tekkis kevadise viirusepuhangu ajal pakkumaks lapsevanematele pisut hõlpu ja lastele mingit vaheldust, siis videolugude mõte ei ole mingil juhul asendada raamatute lugemist. Pigem vastupidi – tahame video kaudu tutvustada konkreetset autorit ja teost, ja nii tekitada huvi raamatute ja lugemise vastu,» rääkis Reinsalu. 

Juturiiuli lugusid on võimalik lugeda nii Facebooki, Youtube’i kui ka juturiiul.ee keskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles