Kuidas silikageelipakikesed aitavad vanu raamatuid vormis hoida

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Silikageel.
Silikageel. Foto: Shutterstock

Uusi asju ostes oled ilmselt märganud, et sageli on pakki lisatud väikeseid silikageeli pakikesi. Neid ei tasu niisama ära visata, vaid kõik pakikesed tuleks kõrvale panna ja ära kasutada.

Silikageelipakikesi võib koduses majapidamises väga mitmel moel ära kasutada. Silikageel on suure poorsusega amorfne hüdratiseerunud ränidioksiid, millel on suur kuivatav toime. Seetõttu võid geelipakikesi pista mitmesugustesse kohtadesse (kuivainetopsidesse, trennikotti, tööriistade vahele jne), et asju kuivemana hoida ja nende eluiga pikendada. Täpselt samamoodi tuleb silikageel kasuks kõige vanemate raamatute värskendamisel.

Vanadele raamatutele tekib kergesti niiskuse tõttu kopituslõhn ja kui ruum on tõesti niiske, lähevad raamatud ka hallitama. Silikageel aitab halba lõhna neutraliseerida, õpetab Lifehacker.

Eakate trükiste elustamiseks pane need koos mõne silikageelipakikesega hermeetiliselt suletavasse anumasse. Pane hoolikalt tähele, et pakid ei puudutaks vastu raamatuid ning jäta need umbes kuuks ajaks anumasse seisma. Kui kuu aja pärast on raamatutel siiski ebameeldivat lõhna tunda, viska kasutatud silikageelipakikesed ära, asenda uutega ja jäta raamatud veel mõneks ajaks seisma. Lõpuks imavad pakikesed paberi vahelt piisavalt niiskust ära ja lõhn kaob.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles