Eesti Kirjandusmuuseumis saab näha Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale pühendatud näitust

Copy
Jaan Kross 1938. aastal (18-aastasena).
Jaan Kross 1938. aastal (18-aastasena). Foto: Jaan Krossi arhiiv

28. veebruaril, vahetult enne eriolukorra algust, avati Eesti Kirjandusmuuseumi saalis Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale pühendatud näitus «Kirja katkematus. Sissevaade Jaan Krossi arhiivi», mis on avatud veel septembri lõpuni.

Ellen Niidu ja Jaan Krossi tütre Maarja Unduski sõnul oli tema vanemate soov, nende arhiiv leiaks koha Eesti Kultuuriloolises Arhiivis. Näitusel on eksponeeritud Krossiga seotud dokumente ja kirjutisi teise maailmasõja eelsest ajast nagu näiteks Westholmi algkooli ja gümnaasiumi koolitunnistused, samuti mitmed vihikud varaste suleproovidega ning isegi üks salmialbum aastast 1929 koos võib-olla tema esimese luulekatsetusega.
 
Samuti saab näha Krossi romaanide käsikirju, tema enim kasutust leidnud trükimasinat Erika, kirjavahetuste näiteid ja autasud. Maarja Unduski sõnul kirjutas Kross oma romaanid algversioonis käsitsi ja seejärel lõi ümber kirjutusmasinal, tehes parandusi mõlemasse käsikirja varianti. «Seejärel, kui romaan oli valmis, andis autor selle puhtaks ümberlöömiseks masinkirjutaja kätte. Arhiivis leidub käsikirju kõigist neist variantidest – nii käsikirjalisi, masinkirjalisi käsitsi tehtud parandustega kui ka puhtalt ümberlööduid.»
 
Jaan Krossi asumisaastate aegsed materjalid ei ole veel Eesti Kultuuriloolisse Arhiivi üle antud. Suur osa materjali on alles korrastamisel ja üleandmisel.
 
«Ellen süstematiseeris kogunevat kultuurikihti jõudumööda mappidesse ja koondas kirjavahetust aastate järgi, ent mingit läbivat või tervikliku süsteemi neis materjalides siiski ei ole, iga mapp võib sisaldada ka sinna mitte kuuluvaid üllatusi,» ütles Maarja Undusk näituse avamisel veebruaris 2020.
 
Näitus «Kirja katkematus. Sissevaade Jaan Krossi arhiivi» jääb Eesti Kirjandusmuuseumi saalis avatuks 30. septembrini 2020.
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles