Kirjanduslikul teisipäeval tuleb jutuks Arnold van Gennepi raamat «Siirderiitused»

Copy
Arnold van Gennep.
Arnold van Gennep. Foto: Wikimedia Commons

Tartu kultuuriklubi Salong suveaias toimub 11. augustil kell 18 taas kirjanduslik teisipäev, kus sel korral keskendutakse Arnold van Gennepi raamatule «Siirderiitused». 

Kes üldse oli Arnold van Gennep ja kuidas on läinud nii, et tema «Siirderiitustest» on saanud üks mõjukamaid teoseid antropoloogias? Miks ikka loetakse van Gennepit ja nähakse tema idees üleminekuriitustest midagi nõnda keskselt olulist? Või laiemalt, millist rolli üldse erinevad tseremooniad ja rituaalid inimelus mängivad?

Nende ja teiste küsimuste üle arutlevad Toomas Gross ja Ülo Valk. Arutelu veab Indrek Peedu.

Üritust korraldab Eesti Akadeemiline Usundiloo Selts koostöös Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna ja Utoopia raamatupoega. Tartu Kirjanduse Maja programmi toetavad Tartu linn ja Eesti Kultuurkapital.

NB! Arvestamaks olukorraga toimub üritus Kirjanduse Maja sisehoovis, Kultuuriklubi Salong suveõues.

***

«Siirderiitused», Arnold van Gennep.
«Siirderiitused», Arnold van Gennep. Foto: Tartu ülikooli kirjastus

«Siirderiitused»

Arnold van Gennep

Tõlkinud: Anti Saar

Toimetanud: Toomas Gross, Ivo Volt

Sari: Avatud Eesti raamat

Kirjastus: Tartu Ülikooli Kirjastus

Ilmumisaasta: 2020

Arnold van Gennepi (1873–1957) 1909. aastal trükivalgust näinud «Siirderiitused» kuulub vaieldamatult mõjukaimate teoste hulka antropoloogias.

See raamat oli esimene süsteemne käsitlus tseremooniate ja rituaalide rollist inimelu erinevate staadiumide ja rühmakuuluvuste vaheliste üleminekute markeerimisel. Taolisteks hetkedeks või perioodideks võivad muuhulgas olla rasedus ja sünnitamine, sünd ja lapsepõlv, puberteet, initsiatsioon erinevatesse rühmadesse, kihlumine ja abiellumine, surm ja matused, kokkupuuted külaliste ja võõrastega ning füüsilised siirded ruumis, üle piiride, pühaks peetud tsoonidesse.

Nendele ja mitmetele teistele näidetele toetudes kirjeldab A. van Gennep siirderiitustele omast universaalset, kultuurilisest ja ajaloolisest kontekstist ning mitmekesisusest suhteliselt sõltumatut struktuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles