Aeg hoidistada! 5 raamatut, millest sissetegemise nippe ja ideid ammutada

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui soovid valmistuda kriisiks, kasutada ära koduaias kasvavat või ka lihtsalt köögis rohkem katsetada, võiksid lähemalt tutvuda hoidiste väga kirju ja mitmekülgse maailmaga. Siit leiad raamatuid, milles on nippe ja retsepte nii eriliste mooside kui ka supipõhjade tegemiseks.

«Lia hoidised», Lia Virkus.
«Lia hoidised», Lia Virkus. Foto: Hea lugu

1. «Lia hoidised»

Lia Virkus 

Suvi võiks alata uuest saagist valmistatud rabarberinapsu, legendaarsete kilekotikurkide, hapendatud suvikõrvitsate, lõhnast ja maitsest pakatavate pestode ja vürtsmooside ning ingveriga marineeritud toore peediga, mis kõik on kohe nautimiseks mõeldud. Selle hea kõrval leidub raamatu kaante vahel ka palju ideid, kuidas omatehtud pannkoogi- ja pudrumooside ning salatite ja supipõhjadega reipalt talvele vastu minna.

Juba mõnda aega on Lia lemmikuks vürtsmoosid ja -kastmed, mida ta grillipeole minnes värskelt kaasa valmistab. Samuti meeldib talle pakkuda äsja keedetud hõrku juustumoosi hea juustu kõrvale või valmistada just sellesse õhtusse sobiv magustoidumoos.

Kõik Eestimaa looduses omasoodu küpsevad metsaannid ning koduaias valmivad aed- ja puuviljad on väärt purki panemist. Kasvõi selleks, et aasta külmemal poolel leida lohutust suvenostalgiast, mida õhkub kuningannamoosist või konjakiga pihlakamarmelaadist või ise korjatud ja marineeritud puravikupurgist.

«Kodused hoidised», Lucy Cornell.
«Kodused hoidised», Lucy Cornell. Foto: Sinisukk

2. «Kodused hoidised»

Lucy Cornell  

Oma aia puu- ja köögiviljade kasvatamine ning peaaegu isemajandav elustiil on muutunud järjest populaarsemaks. Kui hooaeg käes ja kõike külluses, vajab enamik aiasaadusi ühel või teisel moel säilitamist. Koduste hoidiste valmistamine on mõnus ja rahuldustpakkuv. Tore on valmistada ja serveerida omatehtud hoidiseid, marineeritud praelisandeid ja vürtsikastmeid, eriti omakasvatatud aiasaagist.

Sellest raamatust leiad vahvaid nippe ja retsepte kompottide, võiete, siirupite, jäätiste, suppide ja isegi veinide valmistamiseks.

«Hullult hõrgud hoidised», Margit Aedla.
«Hullult hõrgud hoidised», Margit Aedla. Foto: Ühinenud Ajakirjad

3. «Hullult hõrgud hoidised»

Margit Aedla

Eestlased on ikka hoidistamisusku olnud. Suvel lööb kõigis välja suur korilustung ja aianduspisik, et enne suurt talve võimalikult palju metsaande ja koduaia saadusi purkidesse sisse teha või sügavkülmakarpidesse panna.

Ja kuigi kõigil on olemas salaretseptid kõige krõmpsuvamate kurkide marineerimiseks ning maitsvaima õunamoosi keetmiseks, siis aeg-ajalt on vaja ka ideid ja inspiratsiooni veidi uuenduslikumate hoidiste jaoks.

Sellest raamatust leiad retseptid, kus pannakse ühte purki rabarber ja münt, maasikas ja nektariin, vaarikad ja punased sõstrad, mustad sõstrad ja porgandid, ploomid ja kiivid. On juustumoose, vürtsmoose ja pannkoogimoose. On rummiga pirnikompott ja punaveiniga kirsid. On seenehoidiseid mitmel moel – lehterkukeseened soja või karriga, seenemahlaekstrakt, sidruniga kukeseenemoos, puravikud sinepikastmes jne.

On palju marineeritud köögiviljahoidiste retsepte – nii kurkide, kõrvitsa, suvikõrvitsa, küüslaugu, peedi kui ka sibula jaoks.

Lisaks leiad juhised põnevate maitseõlide, vürtskastmete ja koduste ketšupite valmistamiseks, samuti on kogumikus erinevate siirupite ja maitsesoolade retseptid.

«Tegusa pere hoidised», Kaiti Pirs, Maire Vesingi.
«Tegusa pere hoidised», Kaiti Pirs, Maire Vesingi. Foto: Otto Wilhelm

4. «Tegusa pere hoidised»

Kaiti Pirs, Maire Vesingi 

Kiire elutempoga perele sobiv raamat õpetab valmistama hoidiseid, millest saab talvel hõlpsa vaevaga maitsva ja tervisliku koduse toidu.

Retseptide valikus on supi- ja kastmepõhjad, pajaroad, soojad salatid ja magustoidud, aga ka populaarsemad külmad salatid ja kastmed ning Olustvere hoidistemessil silma jäänud põnevad ja tervislikud hoidised.

Autorid Kaiti Pirs ja Maire Vesingi on Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetajad. Raamat jagab rohkesti tänapäevase hoidistamise nippe, tutvustab müügil olevaid paksendajaid ja valge suhkru asendamise võimalusi hoidistes. Omaette peatükk on pühendatud tervist säästvatele hoidistele.

«Sahver. Lihtsad hoidised», Anni Arro, Epp Mihkels, Angeelika Kang.
«Sahver. Lihtsad hoidised», Anni Arro, Epp Mihkels, Angeelika Kang. Foto: EDRK

5. «Sahver. Lihtsad hoidised»

Anni Arro, Epp Mihkels, Angeelika Kang

Sellest raamatust leiad ülevaate hoidistamisviisidest alates vanaemade ajast pärit hapendamisest ja soolamisest kuni tänapäevase sügavkülmutamiseni välja.

Autorid on kogumikus pakkunud 76 retsepti nii traditsioonilisemate kui ka trendikamate, nii soolaste kui ka magusate hoidiste valmistamiseks.

Seega leidub huvipakkuvat nii noorele kui vanemale kodukokale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles