Tallinna Keskraamatukogu pakub uusi võimalusi muusika loomiseks

Copy
Tallinna Keskraamatukogu.
Tallinna Keskraamatukogu. Foto: Toomas Huik

Tallinna Keskraamatukogu ootab kõiki, kes soovivad luua muusikat. Uuenduskuuri läbinud muusikaosakonnas (Estonia pst 8) saavad huvilised tasuta kasutada muusikatarkvara Cubase LE AI Elements 10.5 ja MIDI klaviatuure. Algajatele pakutakse vajadusel ka individuaalset juhendamist.

Suur osa popmuusikast luuakse arvutiprogrammidega. Alustamine on lihtne – tingimata ei ole vajalik isegi nooditundmine ega instrumendi mängimise oskus. Kui üldised arvutikasutamise oskused on head, pole muusikatarkvarade põhifunktsioonide mõistmine keeruline. Edasijõudnutele ja parema muusikalise ettevalmistuse puhul avanevad kvaliteetsetes muusikaprogrammides hiilgavad võimalused kõlamaailmade loomiseks.  

Tallinna Keskraamatukogu muusikaosakonna arvutites kasutatav muusikatarkvara Cubase LE AI Elements 10.5 on jõukohane algajatele ja harrastusheliloojatele, ent seda hindavad kõrgelt ka professionaalid. Edasijõudnute jaoks on see suurepärane tööriist, millega saab komponeerida muusikapalu, luua fonogramme, muusikalisi taustu jpm. Huviline saab valida erinevate muusikastiilide võtmes osaliselt salvestatud materjale, millel on stiiliomane trummipartii juba sisse mängitud ja pillide tämbrid valitud või improviseerida MIDI-klaviatuuril M-AUDIO Oxygen49. Programmil on mitmekesine instrumentide ja heliefektide pank ning hulgaliselt luupe ja sämpleid, mis pakuvad avastamis- ja mängurõõmu ning kiireid eduelamusi ka neile, kel muusikategemises veel kogemusi pole. Algajatele on muusikaosakonnas esimeste sammude juhend ning abi saab küsida ka raamatukoguhoidjatelt.

Lisaks muusika loomisele on muusikaosakonnas lugejatele kasutamiseks ka noodistusprogramm FINALE, mille abil on võimalik erinevatele koosseisudele loodud teos või käsikirjaline noot digitaalseks muuta. Programmiga saab noodistust taasesitada, palasid või partiisid transponeerida ning eksportida erinevatesse formaatidesse, sh audiofailideks.

Muusikaosakond pakub musitseerimiseks teisigi võimalusi: kohapeal on võimalik kasutada digiklaverit ja -trumme, koju saab laenata nii muusikainstrumente ja -tarvikuid kui ka noote, plaate, filme ning muusika-alast kirjandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles