RAAMATUSOOVITUS ⟩ Lohutav lugemine neile, kes ihkavad vabadust

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Heidi Iivari.
Heidi Iivari. Foto: Kiur Kaasik

Kirjanduslinn Tartu tutvustab lõikuskuu lugemissoovitust, milleks on Mia Kankimäe reisi- ja elulooromaan «Naised, kellest ma öösiti mõtlen» (tlk Triin Tael, Varrak, 2020). Seekord jagab elamust Soome Instituudi programmikoordinaator, luuletaja ja tõlkija Heidi Iivari.

Heidi Iivari tutvustab raamatu autorit nii: «Mia Kankimäki on 40. eluaastates soome kirjanik, keda vaevavad peavalu, unetus ja seletamatu reisipalavik. Ühel ööl avastab ta, et läbi aegade on elanud sarnaste sümptomitega nii tuntud kui ka unustatud naisi: Briti reisikirjanik, fotograaf ja maadeuurija Isabella Bird (1831–1904), Taani kirjanik ja kohvifarmer Karen Blixen (1882–1960) ja Jaapani kunstnik Yayoi Kusama (snd 1929). Need naised on trotsinud ühiskonna neile püstitatud norme, jätnud oma turvalise, aga ängistava keskkonna ja jälginud oma kutsumust.»

Mia Kankimäe romaan jälgib kümmekonna julge naise mõtteid, elukäike ja reise maakera erinevatel kontinentidel. Iivari võtab romaani kokku järgmiselt: «See lugu on põnev, hariv, lohutav ja julgustav sõber kõigile neile, kes igatsevad vabadust ja soovivad teha seda, mida süda ihkab.»

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade võrgustikku. Järgmisena soovitab kirjandust SA Tartu 2024 uus juht Priit Mikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles