Rahvusraamatukogus on poksiringis solidaarsus ja blackface

Copy
Daniel Vaarik.
Daniel Vaarik. Foto: Peeter Langovits

Tänasest on Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis avatud poksiring, kus eksperimentaal-ajakirjanduslikus vormis võtavad teineteiselt mõõtu aktuaalsed ning vastuolulised mõisted solidaarsus ja blackface.

Näituse autori ja Levila juhi Daniel Vaariku sõnul võib vägisi tekkida mulje, et ajal, kui igapäevased sõnad muutuvad üha keerulisemaks, saab neist tegelikult aru vaid väike hulk inimesi. «Liberalism, konservatiivsus, triaaž, Gini koefitsient, gentrifikatsioon, masinõpe, SKP, sotsiaalne norm, rassism, feminism – jätkata võib ju lõputult.» 

«Samal ajal vaidlevad paljud meist nende sõnade üle Facebookis, kuniks käsi ei jõua enam pimedas magamistoas nutitelefoni hoida. Mille nimel? Mis sellest kasu on? Meie korraldatud poksimatš kahe sõna vahel kutsub mõtlema sõnade sügavama tähenduse üle, viidates samal ajal mõneti pilkavalt olukordadele, kus sõnast saab vahend oma tarkuse või tähtsuse rõhutamiseks,» selgitas Vaarik. 

Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis avaneb külastajale mitmetasandiline lugu. Seintele on riputatud suuremõõdulised Joonas Sildre koomiksipaneelid, mis juhivad lugeja kulgemist ruumis. Ruum imiteerib poksimatši: poksiringi meenutavas saalis kostuvad võistlushelid ja spordiürituse melu. Näitust võib vaadelda kui ruumilist kommentaari või uuriva ajakirjanduse uuenduslikku-kogemuslikku vormi, mis pakub võimalust ühiskonnas käivate vaidlustega teistmoodi suhestuda. 

Poksiringi tarnis uus meediakanal Levila. Tekstide autor on Daniel Vaarik, pildid Joonas Sildrelt ja heli eest seisis hea Janek Murd.  

Näitus on avatud tänasest kuni 26. augustini tööpäevadel 12-18. Selle leiad, kui Rahvusraamatukogu peauksest sisenedes pöörad kohe paremale või jälgid teavitusviitasid ja poksihelisid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles