4 nippi, kuidas lugemispohmellist üle saada

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Pärast mahuka ja väga hea raamatu lugemist võib tekkida nn lugemispohmell. Kui teos oli väga mõjus, siis on raske kohe midagi uut lugema hakata ja tekib nõutu tunne, et nagunii ei vasta ükski teine raamat enam ootustele.

Nn lugemispohmell tabab lugejat enim siis, kui ta on lugenud midagi väga mahukat, näiteks raamatusarja, mis ta tükiks ajaks oma võimusse haaras. Kuidas siis edasi minna ja mida peale hakata? Book Riot pakub välja mõned soovitused.

  1. Anna endale asu. Kui sul ei ole lugemisega kuhugi kiiret, siis võiksid väikese pausi pidada. Tõmba hinge, sest nagunii ei suuda uus raamat konkureerida eelmise raamatu lugemise kogemusega. Raamatupohmell tekibki harva – siis, kui oled lugenud midagi väga erilist. Nõnda on loomulik, et vajad lugemisest väikest puhkust ja järelemõtlemisaega.
  2. Ära vali järgmiseks lugemiseks eelmisele väga sarnast teost. Vastasel juhul võib olla, et sa ei suuda raamatut piisavalt nautida ja võrdled seda pidevalt eelmise loetud teosega. Nii võib juhtuda, et kannad uue raamatu kohe maha, kuigi mõnel teisel ajal võiksid seda palju kõrgemalt hinnata.
  3. Vali mõni hoopis teine žanr. Kui lugesid fantaasiakirjandust, võiksid vahelduseks proovida mõnd aimeteost või graafilist romaani ja sellega oma meelt värskendada. Sageli on inimesed oma lemmikžanris liialt kinni ja ei julge teist laadi raamatuid proovidagi. Erinevate tekstidega tutvumine võib aga mõjuda väga inspireerivalt ja värskendavalt. Kui ei meeldi, saab alati raamatut ka pooleli jätta.
  4. Mõtle järele, mis sulle selle raamatu juures eriti meeldis. Teine kord, kui oled valmis midagi sarnast lugema, siis võiksid aru saada, mis põhjusel loetud raamat sind nii tugevalt mõjutas või millised elemendid selle teose juures olid sinu jaoks nõnda meeldejäävad. Nende märkide põhjal võid leida raamatu, mis meeldib sulle eelmisest veelgi rohkem.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles