Ajakirjanik Margus Haav meenutab uues raamatus elu ja surma vahel veedetud armeeaastaid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Margus Haav.
Margus Haav. Foto: Marko Saarm

Ajakirjanikul ja kultuurikriitikul Margus Haaval ilmus tõsielul põhinev muusikahõnguline mälestusteraamat «Alumiiniumist kurgid», mis räägib noore Eesti mehe läbielamistest Nõukogude sõjaväes NSVL-i lõpuaastatel.

Margus Haav «Alumiiniumist kurgid».
Margus Haav «Alumiiniumist kurgid». Foto: Postimees Kirjastus

Saatus kandis autori kummalistesse olukordadesse ja salajastesse paikadesse, nii külma taigasse kui ka lämmatavasse kõrbesse. «Kui kuuleksin selliseid lugusid kelleltki teiselt, siis ma ei suudaks neid uskuda, aga kõik juhtus päriselt,» räägib Haav. «Saadetakse näiteks saunapuid tooma, ülemustel kõva pidu tulekul. Kust puid hangid, pole oluline. Paned ZIL-ile hääled sisse, lähed poistega ja saed maha viis telefoniposti! Kus sellised asjad veel saavad toimuda kui mitte vene kroonus? Juhtus palju koledat, aga oli palju ilusat ja kordumatut.»

Kahe lõputuna tunduva aasta jooksul ristus autori tee erinevate rahvustega ja erinevate inimtüüpidega. Moskva karmid rokkarid, Tuva tillukesed kurgulauljad, Vilniuse hea südamega tänavakaklejad, veendunud moslemitest kanepikollid, Siberi jubedad retsid ... Jäi ainult lootus ja jäi muusika. «Viktor Tsoi ja Kino on selle raamatu lahutamatu osa,» ütleb toimetaja Lauri Vanamölder. «Nähtamatu niidina läbib nende muusika neid kahte aastat täis otsatut ogarust, juhmust ja julmust, olles omamoodi Ariadne lõngaks. Tõepoolest olidki alumiiniumist kurgid.»

Margus Haav (1969) on ajalehe Sakala ajakirjanik, audiofiilse kallakuga melomaan, pühendunud ajaloohuviline, filmigurmaan, Viljandi kultuuriakadeemia lektor, vabakutseline humanist ja asjaarmastaja patsifist ning enam kui tuhande kultuuriarvustuse autor. Debüütromaan «Kuidas lõhnab kuri» (2016) rändas tulevikumaastikel, «Alumiiniumist kurgid» vaatab tagasi minevikku.

***

Raamatu «Alumiiniumist kurgid» esitlus toimub Viljandi Linnaraamatukogus 2. juulil kell 16.30. Autoriga vestleb Lauri Vanamölder, raamat on esitlusel müügil soodushinnaga.

Kuula ka «Alumiiniumist kurgid» pleilisti Spotify’s ja jälgi raamatu elu Facebookis!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles