Viin, vein või vesi – mida jõid eestlased keskajal kõige rohkem?

Copy
Inna Põltsam-Jürjo on ajaloolane, filosoofiadoktor, Tallinna Ülikooli vanemteadur. Tema peamine uurimisvaldkond on kesk- ja varauusaja argikultuur ning linnaajalugu.
Inna Põltsam-Jürjo on ajaloolane, filosoofiadoktor, Tallinna Ülikooli vanemteadur. Tema peamine uurimisvaldkond on kesk- ja varauusaja argikultuur ning linnaajalugu. Foto: Peeter Langovits

Kuku raadio saates «Jukuraadio» on jutuks Inna Põltsam-Jürjo värske raamat «Viin, vein ja vesi. Joogikultuur Eestis kesk- ja varauusajal», mis tutvustab kohalikke jooke ja joomakombeid ajavahemikus 1200–1800. Vaadeldakse jookide valmistamist ja tarbimist, uute valmistamisviiside ja retseptide levikut, kombeid ja rituaale ning väärtushinnanguid.

Ajaloolane Inna Põltsam-Jürjo andis just välja selleteemalise raamatu ning koos temaga sooritab saatejuht Juku-Kalle Raid köögilauas joogimatka ajaloolisse igapäeva ja joomisesse. Peab ütlema, et aegajalt joodi isegi vett, ehkki see oli pigem erand, kuna vesi tegi inimesed rikki ning haigeks. Millised olid keskaegsed kombed ja nende põhjused, saame teada alljärgnevast tunnisest joogilauast.

Inna Põltsam-Jürjo «Viin, vein ja vesi. Joogikultuur Eestis kesk- ja varauusajal».
Inna Põltsam-Jürjo «Viin, vein ja vesi. Joogikultuur Eestis kesk- ja varauusajal». Foto: Kirjastus Argo
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles