Kuidas muuta raha voolamist enda ellu?

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Raamat «Probleem pole rahas, vaid sinus» on kirjutatud inimestele, kes elavad rahaga seoses pidevas raskes olukorras – olgu siis asi liigses kulutamises, raha nappuses või liigses külluses.

Raamat «Probleem pole rahas, vaid sinus».
Raamat «Probleem pole rahas, vaid sinus». Foto: Raamat

Raamatus jagavad Gary M. Douglas ja dr Dain Heer rahateemalisi protsesse, vahendeid ja vaatenurki, mida sa võid kasutada selleks, et muuta raha voolamist oma ellu. Nad on töötanud koos paljude inimestega nende rahaprobleemide lahendamisel: nendega, kellel oli hinge taga vaid kümmekond dollarit ning nendega, kellel oli kümmekond miljonit. Huvitav on see, et neil kõigil on samasugune probleem – ja see pole sugugi seotud rahaga. Asi on selles, mida inimesed ise on nõus vastu võtma. See, mida sa ei nõustu vastu võtma, loob piirangu kõigele, mis sulle omaks võib saada. Kui sa SEDA suhtumist muudad, ei ole raha sinu jaoks enam probleem! Loe katkendit raamatust.

Probleem pole rahas

Asi pole rahas. Mitte kunagi. Kõik sõltub sellest, mida sa oled nõus vastu võtma. Kui sa oled nõus vastu võtma elu pakutavat vabadust, siis ei oma raha sinu jaoks mingit väärtust. Paljud inimesed peavad raha kõigi oma hädade lahenduseks, aga see pole nii.

Raha ei lahenda kunagi midagi, sest probleem pole kunagi rahas. Kui sa püüad midagi lahendada raha abil, lood sa sellega vaid uue probleemi, mille pead samuti lahendama oma käesoleva rahaga - või rahaga, mida sul tegelikult polegi.

Mõtle sellele hetkeks. Kas raha lahendab sinu eest su probleemi - või teed seda sina ise? Sina. Kuidas sa seda küll teed? Sa lahendad selle probleemi, mis paistab pealtnäha olevat rahaprobleem, kui võtad omaks ja tunnistad iseenda tõde. Mida ma selle all mõtlen?

Mitu aastat tegelesin ma kinnisvaraga. Teenisin aastas rohkem kui 100 000 dollarit ja meid peeti üsna rikasteks, pidasime ennastki pigem jõukateks inimesteks. Minu elu oli võimas. Siis varises minu firma kolinal kokku. Aastane sissetulek langes 100 000 dollarilt kõigest 4000 peale. Andsime sisse kõik vähegi võimalikud pankrotiavaldused ning jäime järjepanu kogu varast ilma. Meie sõbrad rikaste linnaosast ei tahtnud meiega enam tegemist teha.

Veider küll, sest kas teate, mis on maailma suurim ja ühtlasi ületamatu eelarvamus? Vaesus. Rahapuudus. Kui sul on raha kamaluga, siis pole vahet, mis on sinu rahvus, nahavärv, tõekspidamised ja usk või hull sa juhtud olema. Sul pole viga midagi. Ma ütlen inimestele sageli, et nad oleksid täpselt nii veidrad nagu nad seda tegelikult on. Lihtsalt tuleb rikkaks saada selleks, et sind nähtaks ekstsentrikuna, mitte hullumeelsena.

Inimesed mõtlevad sageli, et kui nad saaksid rikkaks ja neil oleks piisavalt raha, siis lõpetaksid nad oma praeguse töö ja hakkaksid elama teistsugust elu. Kuid tegelikult asi nii ei käi.

Uuringud on näidanud, et lotoga suure hulga raha võitnud inimesed on ühe-kahe aastaga täpselt samas rahalises seisus nagu enne lotovõitu. Kuigi nad elavad kõrgemal tasemel, on nende suhteline võlg sama suur, neil on sama suured piirangud ja nende elus on samasugune rahaline segadus nagu enne raha võitmist. Tuleb välja, et raha pole kunagi millegi lahendus.

Probleem on vastuvõtmises ja lahendus oled sina

Tõeline «rahaprobleem» seisneb selles, et sina pole valmis iseennast oma ellu laskma. Suurim asi, mida sa ei ole nõus vastu võtma, on enda erakordse suuruse teadvustamine. Probleem pole rahas. Lahendus ei seisne rahas. Probleem on vastuvõtmises ja lahendus oled sina. Kui sa hakkad vastu võtma oma tegelikku suurust, hakkab muutuma ka kõik muu sinu elus - sealhulgas ka sinu rahaline seis. Kui sa oled nõus vastu võtma omaenda suurust ja lubad ka maailmal seda suurust näha, annab maailm sulle seejärel seda, mida sa tõepoolest väärid. Nõusolek ennast teistmoodi näha ja vastu võtta võimaldabki sul luua seda, mida sa elult tegelikult soovid. Sellest sa alustama peadki.

Vaesuse teadvustamine takistabki meil kogemast ja tajumast seda kestvat külluse loomulikku seisundit. Vaesuse teadvustamine ei peegelda seda, kuidas asjad päriselt on: see on vaid meeleseisund, mille me ise oleme loonud. «Mul ei ole mitte midagi piisavalt. Mul ei saa kunagi midagi piisavalt olema. Mul on vaid piisavalt eluspüsimiseks.»

Selline seisukoht annab mõista, et puudus on ehtsam kui küllus. See idee tähendab, et üllam on vaevelda vaesuse küüsis kui olla rikas. Mõned inimesed arvavad isegi, et vaesus on moraalselt parem kui rikkus. Aga mida siis teha, et vaesus kaoks?

Paar soovitust, kuidas muuta raha voolamist oma ellu

  1. Pane kõrvale kümme protsenti kõigist oma sissetulekutest. Maksa kümnist iseenda kirikule.
  2. Kanna alati endaga kaasas palju sularaha, aga ära seda kuluta.
  3. Kui sinu ellu ilmub raha, siis küsi. «Kuidas saaks veel paremaks minna?», olgu siis tegu hea või halvaga, ning universum teeb kõik võimaliku, et asja paremaks muuta.
  4. Ära vaata võlgu kui võlgasid, vaid kui varasemaid kulusid. Kui lähtud vaatenurgast, et tegemist on varasema kulu ja mitte võlaga, hakkad sa sellega paremini toime tulema.
  5. Loobu sõna «tahtma» kasutamisest, sest sõna «tahtma» on vaesuse teadvustamise tähtis osa. See tähendab millegi puudumist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles