Kirjanikku J. K. Rowlingit süüdistatakse taas transfoobias

Copy
J.K. Rowling.
J.K. Rowling. Foto: David Cheskin/PA/Scanpix

Möödunud aasta lõpus sattus «Harry Potteri» autor J. K. Rowling skandaali, kui teda süüdistati radikaalses transinimesi välistavas feminismis. Laupäeval jagas ta Twitteris artiklit, mille pealkirjas oli kasutatud väljendit «inimesed, kes menstrueerivad» ning ilkus, et kindlasti on selliste inimeste kohta ka kindel sõna, vihjates sõnamänguga naistele. Oli neid, kes pidasid autori säutsu solvavaks, sest menstruatsiooni ei esine vaid cis-soolistel naistel.

Twitteri kasutajaid märkisid, et ka transsoolistel meestel võib olla menstruatsiooni. Kirjaniku fännide seas tõusis esile hulk pettunud kommentaatoreid, kes on veendunud, et J. K. Rowling seda teab, aga teadlikult ignoreerib.

Rowling vastas kriitikutele uue säutsuga, milles kritiseerib ideed, et inimese bioloogiline sugu ei ole päris. «Kui sugu ei ole olemas, ei ole samasooliste vahelist külgetõmmet. Kui sugu ei ole, kustutatakse üleilmselt elanud naiste reaalsus. Ma tean ja armastan transinimesi, kuid soo mõiste kustutamine võtab paljudelt võimaluse oma elu tähendusrikkalt arutada,» vastas ta. «Tõe rääkimine ei ole viha.»

J. K. Rowling peab naeruväärseks etteheiteid, et ta vihkab transinimesi, kuna ta on aastakümneid neile feministina kaasa tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles