Loodusmees Joosep Matjus soovitab raamatut: Heinsaar tuleks looduskaitse alla võtta

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Joosep Matjus.
Joosep Matjus. Foto: Mana Kaasik

Kirjanduslinn Tartu tutvustab juunikuu lugemissoovitust, milleks on Mehis Heinsaare «Pingeväljade aednik». Soovitajaks on seekord filmi- ja loodusmees Joosep Matjus, kelle kirjapandust tõukudes sobib suvel imehästi Eestimaa ääremaid avastada, Heinsaare teos kaenla all.

Mehis Heinsaar, «Pingeväljade aednik».
Mehis Heinsaar, «Pingeväljade aednik». Foto: Raamat

Joosep Matjus iseloomustab kirjanikku nii: «Mehis Heinsaart on vähestel õnnestunud oma silmaga kohata. Mõni on näinud teda tänaval vilksamisi nurga taha kadumas, mõni usub, et on just koos temaga öö läbi veini joonud, teised aga räägivad, et tal olla võime metslooma või linnu kuju võtta. Igatahes, Mehis on omaette nähtus, vaikne teejuht meie siseilma tihnikutes ja luhamaastikel.»

Režissööril on ka konkreetne ettepanek: «Minu meelest tuleks Heinsaar looduskaitse alla võtta, sest sedasorti kirjanik on jäänud väga harvaks ja tänapäeva lageraie-ajastu ei soosi taolisi isepäiseid avarilma tuuli, perifeeriate metsavahte. Heinsaar on üks viimastest, kes veel külastab kadunud aja maagilisi ilmasid ja vestleb nendega, paitab ja uurib neid. Tal on aega. Ja just sellised poeete ma usun ja tahan lugeda, kel on aega, sest nemad märkavad meid ümbritsevate pingeväljade värelusi.»

Mehis Heinsaare «Pingeväljade aednik» on ilmunud 2018. aastal kirjastuses Verb.

Järgmine soovitaja on juulis jooksja Tiidrek Nurme.

Kirjanduslinna soovitused on ajendatud Tartu kuulumisest UNESCO rahvusvaheliste kirjanduslinnade sekka. Teiste soovitustega saab tutvuda siin, suuremat inspiratsiooni saab Tartu linnaraamatukogu lugemissoovituste blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles