Elulugu, mis jättis kirjanik Elif Shafakile väga sügava mulje

Copy
Elif Shafak.
Elif Shafak. Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment/Scanpix

Kuna kirjandusüritus Hay Festival toimub tänavu digitaalselt, on esinema kutsutud külalised palutud soovitama raamatuid, mis lugeja rännakule viivad. Kirjanik Elif Shafak soovitab Leonard Coheni elulugu, mille on kirja pannud Sylvie Simmons.

«Märkasin, et olen viimasel ajal hakanud lugema palju rohkem elulugusid (ja autobiograafiaid) kui varem,» ütleb «Armastuse 40 reeglit» ja «Arhitekti õpipoiss» autor Elif Shafak väljaande The Guardian vahendusel. «Tunnustatud muusikaajakirjaniku Sylvie Simmonsi kirjutatud «I’m Your Man: The Life of Leonard Cohen» on suurepärane raamat ja ma soovitan seda eriti praegusel kummalisel, raskel ajal. Lugedes märkad, et kuskil taustal hakkab kõlama tema muusika. Soe, tõeline, intensiivne, ilma pingutuseta tujutõstev.»

Shafaki sõnul on sellesse elulukku väga palju kokku pandud: armastust ja südamevalu; annet ja introverdi raskusi. «Selles on huumorit, inimlikkust, kurbust, melanhooliat, üksindust,» kirjeldab kirjanik, kuidas raamat lugedes saab aimu keeruka looja sisemistest heitlustest, mis kunagi välja ei paistnud.

Elif Shafak on enda sõnul alati armastanud Coheni muusikat, aga eriti meeldejääv oli tema jaoks Instanbuli kontsert, mille muusik andis vahetult enne surma. «Väga ilus õhtu, taevas tähine. Minu meeles laulab Cohen ikka veel Intanbuli laval, ta on laitmatult kombekas, haavatud hing, milles on segunenud ulakus ja häbelikkus,» sõnab kirjanik ja kiidab raamatut, mis oskas kõike seda väga hästi edasi kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles