Piilu raamatusse: Meelis Kupitsa graafiline romaan «Täiesti tavaline merereis» viib maailma otsa ja toob koju tagasi

Copy
Meelis Kupits on koomikseid joonistanud juba teismeeast peale.
Meelis Kupits on koomikseid joonistanud juba teismeeast peale. Foto: Sander Ilvest

Eesti Meremuuseumi ja Tänapäeva kirjastuse koostöös on ilmunud Meelis Kupitsa graafiline romaan «Täiesti tavaline merereis»

Raamat kirjeldab elu kalalaeval, täpsemalt nõukogudeaegse kalurikolhoosi püügilaeval. Joonistatud piltide ja koomiksistiilis tekstidega viib teos endaga pikale kaugpüügiretkele.

Lehekülg Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis».
Lehekülg Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis». Foto: Kirjastus Tänapäev

Ühe 70ndatele tüüpilise ekspeditsiooni loomiseks on Meelis Kupits appi võtnud nii muuseumi arhiivis leiduvad SRT-R «Moldova» raadiopäevikud, fotod ja joonised kui ka isiklikud mälestused lugudest kaugetest maadest ja meredest.

Lehekülg Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis».
Lehekülg Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis». Foto: Kirjastus Tänapäev

Umbes pooleaastane reis räägib lugusid Põhjamerelt, Kesk-Atlandilt ja ka Aafrikast. Seetõttu on see eelkõige laevareis kodusadamast tagasi kodusadamasse. Aga on ju lugu laevast tegelikult lugu sellel sõitvatest inimestest. Ja eks ole kotermann, kes siin lehekülgedel aeg-ajalt sõna võtab, ilmselt laevameeskonna ühine tegutsemisvaim. See, mis viib laeva kas või maailma otsa ja toob koju tagasi.

Pilt Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis».
Pilt Meelis Kupitsa raamatust «Täiesti tavaline merereis». Foto: Kirjastus Tänapäev

Meelis Kupits on olnud pikalt seotud eelkõige lennundusega, kuid tundnud eluaeg sügavat huvi ka merenduse vastu. Ta töötab lennujuhina ja on varem avaldanud mh pildiraamatu lennundusajaloost. 

Raamatu «Täiesti tavaline merereis» esitlus toimub 4. juunil kell 16 Paksu Margareeta vastavatud katuseterrassil. Kohal on autor Meelis Kupits. Kõneleb ka Paksu Margareeta mootorlaevade saali kuraator Mihkel Karu, üritust modereerib Vallo Kelmsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles