5 raamatusarja neile, kes ei jõua «Videviku» saaga uut osa ära oodata

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kaader filmist «Videviku saaga». Pildil näitlejad Robert Pattinson ja Kristen Stewart.
Kaader filmist «Videviku saaga». Pildil näitlejad Robert Pattinson ja Kristen Stewart. Foto: Rights Managed/Ronald Grant / Mary Evans / SUMM/Scanpix

Stephenie Meyeri ülipopulaarse noortesarja «Videviku» saaga ilmumisest on mitu aastat möödas ja hiljuti saabus rõõmusõnum, et autor on kirjutanud sarjale uue osa, mis on jutustatud läbi vampiiri silmade. Raamatut «Midnight Sun» saab juba ette tellida, kuid kes nii kaua oodata ei jaksa, võib ette võtta mõne muu põneva noortesarja samale maitsele.

Kiera Cass «Väljavalitu».
Kiera Cass «Väljavalitu». Foto: Raamat

«Valik» Kiera Cass

Sarja kuuluvad raamatud: «Väljavalitu», «Eliit», «Printsess», «Kuningatütar», «Kroon».

Kolmekümne viie tüdruku jaoks on Valik erakordne võimalus – ainus väljapääs neile sündides ette kirjutatud saatusest. Mõelda vaid! Kanda printsessikleite ja kiiskavaid kalliskive. Elada palees ja võidelda võrratu prints Maxoni südame pärast. Aga America Singeri jaoks on see õudusunenägu. Esiteks tähendab see lahkumist tema suurest armastusest Aspenist – mehest, kes kuulub temast aste madalamasse kasti. Ja teiseks kodu maha jätmist, et konkureerida krooni nimel, mida ta sugugi ei ihalda. Rääkimata elamisest palees, mida igast suunast ründavad mässajad.

Aga siis kohtub America prints Maxoniga. Vaikselt hakkab ta mõistma, et tulevik, millest ta kunagi isegi unistada ei tahtnud, võib olla võrratum kui kõik muu, mida ta seni elus nii tähtsaks ja kindlaks oli pidanud.

Kiera Cassi ülimenukat «Valiku» triloogiat on avaldatud rohkem kui kahekümnes riigis üle maailma ning see on New York Timesi bestseller. Sarja avaldas eesti keeles Pikopront.

***

«Punane kuninganna» Victoria Aveyard.
«Punane kuninganna» Victoria Aveyard. Foto: Raamat

«Punane kuninganna» Victoria Aveyard

Sarja kuuluvad raamatud: «Punane kuninganna», «Klaasmõõk», «Kuninga kong», «Sõjatorm».

Mare Barrow maailma jagab kaheks veri — ühel pool punane ja teisel hõbedane. Mare kuulub oma perega alamast klassist Punaste sekka, kelle saatuseks on teenida Hõbedastest eliiti, kelle üliinimlikud võimed teevad neist pea jumalad. Mare varastab kõike ettejuhtuvat, et aidata perel hinge sees hoida. Kui aga ta parim sõber väeteenistusse kutsutakse, paneb tüdruk ta vabaduse nimel kõik kaalule.

Saatuse keerdkäigud toovad ta kuninglikku paleesse, kus Mare otse kuninga ja aadlike silme ees avastab, et ka temal on ülivõime — oskus, millest tal siiani aimugi polnud. Kuid ... tema veri on punane.

Ilmvõimatu varjamiseks sunnib kuningas neiut astuma ammukadunud Hõbedase printsessi rolli ja kihluma ühega oma poegadest. Üha sügavamale Hõbedaste maailma kistud Mare seab aga oma uue positsiooni ohtu ja asub abistama Ergavat Kaardiväge — Punaste ülestõusu juhte.

Tema teod löövad liikvele surmava ja raevuka sündmustekeerise, milles prints peab astuma printsi, ja Mare omaenda südame vastu.

«Punane kuninganna» on Victoria Aveyardi rikkalik, elav fantaasiasari, kus ustavus ja ihalus võivad su hävitada ja kindel võid olla vaid reetmises. Sarja avaldas eesti keeles Pikopront.

***

«Lahkulööja» Veronica Roth
«Lahkulööja» Veronica Roth Foto: Pegasus

«Lahkulööja» Veronica Roth

Sarja kuuluvad raamatud: «Lahkulööja», «Mässaja», «Murdmatu».

Beatrice Priori Chicagos koosneb ühiskond viiest killast, millest igaüks kummardab ühte voorust: Siirad ausust, Isetud ennastsalgavust, Kartmatud vaprust, Sõbralikud rahumeelsust ja Erudiidid intelligentsust. Igal aastal peavad valimispäeval kõik kuueteist-aastased otsustama ühe killa kasuks, et pühendada sellele oma ülejäänud elu. Beatrice’i jaoks tähendab see oma perekonna juurde jäämist või siis otsust olla see, kes ta päriselt on – mõlemat ta ei saa. Tema valik üllatab kõiki, ka teda ennast.

Otsuse langetamisele järgnevate ränkraskete katsete ajal võtab Beatrice endale nimeks Tris ja annab koos teiste kandidaatidega endast kõik, et olla oma valiku vääriline. Kandidaatide vastupidavus pannakse proovile karmides füüsilistes katsetes ja pingelistes psühholoogilistes simulatsioonides, millel on mõne jaoks laastavad tagajärjed. Kuna katsed muudavad kõiki, peab Tris otsustama, kes on tema tõelised sõbrad ja kuidas mahub uude ellu armulugu kord ligitõmbava ja siis jälle teda marru ajava noormehega. Aga Trisil on ka saladus, mida ta varjab kõigi eest, sest teda on hoiatatud, et vastasel juhul võib teda oodata surm. Avastades, et näiliselt ideaalset ühiskonda ähvardavad lõhkuda rahutused ja teravnevad lahkarvamused, saab ta ühtlasi teada, et tema saladus võib aidata tal oma lähedased päästa… või siis hävitab hoopis tema enda.

Debüütautor Veronica Roth tungis oma «Lahkulööja» sarja esimese osaga jõuliselt noortekate maailma. Sari koosneb düstoopilistest põnevikest, mis peidavad endas innustavaid otsuseid, südantlõhestavaid reetmisi, rabavaid tagajärgi ja ootamatut armulugu.

Eesti keeles ilmus sari kirjastuselt Pegasus.

***

Maggie Stiefvater «Värin».
Maggie Stiefvater «Värin». Foto: Kirjastus Tänapäev

Maggie Stiefvateri triloogia Mercy Fallsi libahuntidest

Sarja kuuluvad raamatud: «Värin», «Palavik», «Igavesti».

Grace on aastaid vaadanud oma maja taga metsas elavaid hunte. Üks kollaste silmadega hunt vaatab alati vastu. Ta tundub Grace’ile väga tuttav, aga tüdruk ei taipa, miks.

Samil on kaks elu. Hundina pakub ta sõnatut seltsi tüdrukule, keda armastab. Inimesena ei julge ta armastatule kunagi läheneda ... kuni praeguseni.

Kui Grace’i ja Sami armastus ilmsiks tuleb, peavad mõlemad võitlema, et Sam jääks inimeseks, mitte hundiks. Kuid see tähendab, et neil tuleb silmitsi seista armilise mineviku, hapra oleviku ja võimatuna näiva tulevikuga.

Eesti keeles ilmus sari kirjastuselt Tänapäev.

***

«Surematud» Alyson Noël

Alyson Noël «Igavesti».
Alyson Noël «Igavesti». Foto: Pegasus

Sarja kuuluvad raamatud: «Igavesti», «Sinine tund», «Varjumaa», «Sünge leek», «Öötäht», «Igavik».

Pärast kohutavat õnnetust, milles hukkusid tema ema, isa, õde ja nende koer Tulikas, näeb kuueteistkümneaastane Ever Bloom inimeste aurasid, kuuleb nende mõtteid ja teab neid puudutades nende tervet elulugu. Ta poeb kasvõi nahast välja, et otseseid kontakte vältida ja oma võimeid maha suruda. Koos kahe sõbraga on ta oma uues keskkoolis veidrikuks tembeldatud – kuid kõik muutub, kui ta kohtab Damen Auguste’i.

Damen on imeline, eksootiline ja rikas. Ta on ainus, kes suudab Everi peas müra ja juhuslikku energiat vaigistada, kasutades sedavõrd jõulist maagiat, nagu suudaks ta otse Everi hinge piiluda. Kui Ever on sügavamale Dameni ahvatlevasse saladuste ja mõistatuste maailma kistud, on tal rohkem küsimusi kui vastuseid. Ja tal pole aimugi, kes Damen tegelikult on või mis ta on. Ainus, mida Ever teab, on see, et ta on Damenisse sügavalt ja paratamatult armunud.

Alyson Noël on paljude raamatute autor. «Surematute» sarja raamatud on olnud nädalaid New York Timesi bestsellerid. Eesti keeles ilmus sari Pegasuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles