Euroopa kirjandusauhinna võitis Eestist Mudlum

Copy
Made Luiga alias Mudlum.
Made Luiga alias Mudlum. Foto: Ruudu Ulas

2020.aasta Euroopa kirjandusauhinna võitis Eestist Mudlum teosega «Poola poisid». Kokku pärjati selle auhinnaga sel aastal 13 kirjanikku.

Iga riigi 2020. aasta laureaadi valis välja riiklik kirjandusekspertidest koosnev žürii. Koroonaviiruse puhangu tõttu  kuulutati esimest korda võitjad välja digitaalselt. Võitnud raamatud ja autorid selgusid 19. mail 2020 keskpäeval EUPL-i kodulehel ja sotsiaalmeedias avaldatud videos.

2020. aasta Euroopa kirjandusauhinna võitjad on:

- Nathalie SkowronekLa carte des regrets, (prantsuskeelsest Belgia)

Lana BastašićUhvati zeca,  (Bosnia ja Herzegovina )

Maša KolanovićPoštovani kukci i druge jezive priče  (Horvaatia)

Σταύρος Χριστοδούλου (Stavros Christodoulou), Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (Küpros),

Asta Olivia NordenhofPenge på lommen (Taani),

Mudlum (Made Luiga), Poola poisid, (Eesti)

Matthias NawratDer traurige Gast (Saksamaa),

Shpëtim SelmaniLibërthi i dashurisë (Kosovo),

Francis KirpsDie Mutationen (Luksemburg),

Stefan BoškovićMinistar (Montenegro),

Петар Андоновски (Petar Andonovski), Страв од варвари (Põhja Makedoonia),

Maria Navarro SkarangerBok om sorg (Norra),

Irene SolàCanto jo i la muntanya balla (Hispaania).

2020. aasta Euroopa kirjandusauhinna võitjad.
2020. aasta Euroopa kirjandusauhinna võitjad. Foto: EUPL

Euroopa Komisjoni innovatsiooni, teadusuuringute, kultuuri, hariduse ja noorte volinik Mariya Gabriel ja Horvaatia Vabariigi kultuuriminister Nina Obuljen Koržineki saatsid kõigile laureaatidele õnnitlussõnumi.

Euroopa Liidu kirjandusauhinnaga (EUPL) tunnustatakse kirjanikke kogu Euroopast. Kolmeaastase tsükli jooksul hõlmab auhind 41 riiki, kes osalevad Loov Euroopa programmis. Euroopa kirjandusauhind on  algatus, mille eesmärk on tugevdada Euroopa kultuuri- ja loomesektorit. EUPL loodi 2009. aastal ja sellest ajast alates on see tunnustanud 122 kirjanikku 11. korral.

Igal aastal moodustatakse Loov Euroopa programmis osalevate riikide kirjanduse, kirjastamise ja raamatumüügi asjatundjatest koosnevad riiklikud žüriid. Pärast kahest kuni viiest kandidaadist koosneva riikliku nimekirja määramist valivad žüriid igaüks oma riigi võitja.

EUPL-i korraldab konsortsium, kuhu kuuluvad Euroopa Komisjoni toel Euroopa Kirjanike Nõukogu (EWC), Euroopa Kirjastuste Föderatsioon (FEP) ning Euroopa ja Rahvusvaheline Raamatumüüjate Föderatsioon (EIBF). Auhinda rahastab Loov Euroopa ja see on kättesaadav kõigile riikidele, kes osalevad selles ELi kultuuri- ja loomesektori rahastamisprogrammis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles