Bill Gates jagab suveks 13 põnevat raamatusoovitust

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: Caro / Marius Schwarz/Scanpix

On saanud juba traditsiooniks, et Microsofti asutaja, visionäär ja kirglik lugeja Bill Gates jagab suveks oma lugemissoovitusi, mida raamatusõbrad suure huviga ootavad.

Bill Gates tõdes GoodReadsi vahendusel uusi lugemissoovitusi jagades, et viimasel ajal on kõik tema kohtumised ja vestlused seotud sellega, kuidas takistada koroonaviiruse levikut. «Aga mult küsitakse sageli ka seda, mida ma loen – kas siis seetõttu, et inimesed tahavad pandeemiate kohta rohkem teada saada või seepärast, et otsitakse meelelahutust,» selgitas ta, miks koostas taas muu töö kõrvalt suveks mahuka lugemissoovituste nimekirja. «Loodan, et leiate midagi, mis pakub teile huvi.»

1. Dr Edith Eva Eger «The Choice: Embrace the Possible»

See raamat on Gatesi sõnul osalt elulugu, aga osalt ka traumaga toimetulemise juhend. Eger oli vaid 16-aastane, kui tema ja ta pere saadeti Auschwitzi. Uskumatuid õudusi üle elades jääb ta ellu ja kolib Ameerikasse, kus hakkab terapeudiks. Dr Egeri ainulaadne taust annab talle Gatesi selgitusel hämmastava sisekaemuse, millest paljud võiksid praeguses olukorras lohutust leida ja saada soovitusi, kuidas raskete olukordadega toime tulla.

2. David Mitchell «Pilveatlas» («Cloud Atlas»)

Bill Gatesi meelest on tegu romaaniga, mis pakub mõtte- ja kõneainet veel tükk aega pärast selle lugemist. Raamat koosneb kuuest jutustusest, mis on kõik eri žanrites ja eri ajastutest, kuid ometi omavahel seotud. Gatesile meeldis eriti lugu noorest Ameerika arstist, kes 1800ndate aastate keskpaigas Vaiksele ookeanile seilama läks. Eelkõige soovitab ta seda neile, kes tahavad süüvida väga köitvasse raamatusse, mis räägib inimkonna parimast ja ka halvimast.

Robert A. Iger.
Robert A. Iger. Foto: VALERIE MACON/AFP/Scanpix

3. Robert Iger «The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company»

«See on parim äriraamat, mis ma üle aastate lugenud olen,» kiidab Gates, kelle meelest selgitab Iger suurepäraselt lahti, mida tähendab suure ettevõtte juhtimine. Raamatut soovitab ta nii neile, kes otsivad lugemiseks head juhtimisõpikut, aga ka neile, kes tahavad lugeda midagi meelelahutuslikku, sest Igeri lood Disneys toimunud suurtest muutustest võivad igaühele huvi pakkuda.

4. John M. Barry «The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History»

Gatesi sõnul on praegune olukord enneolematu, kuid kui otsida ajaloost võrdlusi, siis leiab kõige rohkem sarnasusi 1918. aasta gripipandeemiaga. «Barry õpetab sulle pea kõike, mida pead teadma ühest kõige surmavamast puhangust inimajaloos,» soovitab ta. Kuigi tänapäevane elu erineb paljuski tollasest ajast, on see raamat hea meeldetuletus, et meie praegused väljakutsed on paljuski samad, mis 1918. aastal.

Esther Duflo ja Abhijit Banerjee.
Esther Duflo ja Abhijit Banerjee. Foto: JOSEPH PREZIOSO/AFP/Scanpix

5. Abhijit V. Banerjee, Esther Duflo «Good Economics for Hard Times: Better Answers to Our Biggest Problems»

Banerjee ja Duflo võitsid möödunud aastal Nobeli majandusteaduste mälestuspreemia ja Gatesi sõnul on nad praegu kaks kõige targemat töötavat majandusteadlast. «Meie õnneks oskavad nad väga hästi majandust ka tavainimesele arusaadavaks teha,» märgib ta. Duo värskeim raamat lahkab ebavõrdsust ja poliitilisi erimeelsusi poliitilistes debattides, mis iseloomustavad rikkaid riike nagu USA.

6. Andy Puddicombe «The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness»

«Ma olin aastaid meditatsiooni suhtes skeptiline,» tõdeb Gates. «Nüüd teen seda nii tihti kui saan – kui aeg lubab, siis kolm korda nädalas. Minu usku muutsid Andy raamat ja tema loodud äpp Headspace.» Endine buda munk Andy Puddicombe oskab paljude lihtsate metafooride abil selgitada potentsiaalselt keerukaid meditatsiooni mõisteid. Kuna praegu kulub meile kõigile ära päevas mõneminutiline paus, mil stressist vabaneda ja keskenduda, siis on see raamat hea asi, millest alustada.

7. Joshua Foer «Tantsib Einsteiniga» («Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything»)

Kui ostid õppimiseks mõnd uut oskust, siis on mälutreening selleks Gatesi meelest väga sobiv hobi. Foer on teaduskirjanik, keda huvitab väga see, kuidas mälu toimib, ja miks oskab mõni inimene imekombel fakte meelde jätta. Autor võtab sind endaga kaasa USA mälumeistrivõistlustele ning tutvustab tehnikaid, mis aitasid tal hämmastaval kombel selle ka võita.

Matt Damon filmis «The Martian». 
Matt Damon filmis «The Martian». Foto: 20th Century Fox/AP/Scanpix

8. Andy Weir «Marslane» («The Martian»)

«Ehk mäletate mõne aasta tagust filmi, kus Matt Damon kehastas botaanikut, kes Marsile maha jäi ja otsustas oma hirme ületades olukorrast teaduse abil jagu saada,» ütleb Gates. «Me teeme uudse koroonaviirusega sama.»

9. Amor Towles «Härrasmees Moskvast» («A Gentleman in Moscow»)

Gatesi selgitusel elab peategelane läbi midagi sellest, mis on sarnane meie praeguse olukorraga: ta ei saa oma majast väljuda. Siiski ei ole ta haiguse tõttu karantiinis – on 1922. aasta ja tegu Vene härrasmehega, kes kannab hotellis aresti all eluaegset vanglakaristust. «Minu meelest on see lõbus, nutikas ja üllatavalt positiivne lugu sellest, kuidas end ümbritsevast parim võtta,» soovitab ta.

10. Graeme Simsion «Naiseotsing» («The Rosie Project»)

Gatesile meeldisid kõik «Projekt Rosie» kolm raamatut, mis ajasid teda hingest naerma. Raamatud räägivad Aspergeri sündroomiga geneetikust, kes esimeses raamatus läheb naist otsima ning teises ja kolmandas loob pere. Kokkuvõttes on lugu sellest, et inimene, kes tundub teistele veider, ei ole tegelikult sugugi nii teismoodi kui eemalt tundub. Bill Gatesile soovitas neid raamatuid tema naine. «Ja mul on väga hea meel, et ta seda tegi,» märgib Gates.

11. Thi Bui «The Best We Could Do»

Tegu on graafilise romaaniga, milles on kombineeritud hämmastav jutuvestmisoskus ja silmatorkavad visuaalid. Thi Bui on koomiksi vormis jutustanud oma eluloo ja räägib ka oma vanematest, kes Vietnami sõja üle elasid. «See on sügavalt isiklik raamat, mis uurib lapsevanemaks ja põgenikuks olemist,» kiidab Gates.

12. Allie Brosh «Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things That Happened»

Ka see raamat on koomiks, kuid palju kergema sisuga. Gatesi sõnul kulub selle lugemiseks maksimaalselt kolm tundi ja on kahju, et see nii ruttu läbi saab, sest tegu on tõeliselt naljaka ja nutika teosega. «Ma olen Melindale oma tosinjagu hirmnaljakaid lõike ette lugenud,» tunnistab raamatusoovitaja.

13. Randall Munroe «Mis oleks, kui …?» («What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions»)

Viimase raamatuna soovitab Gates NASA inseneri Randall Munroe haaravat ja õpetlikku koomiksiraamatut ja märgib juurde, et autori uuemat teost ei ole ta veel jõudnud lugeda, aga asub peagi ka selle juurde ning tegelikult soovitab mõlemat neile, keda huvitab teadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles