Rahvusraamatukogu on tänasest taas lugejatele avatud

Copy
Rahvusraamatukogu 18. mai avamise eel.
Rahvusraamatukogu 18. mai avamise eel. Foto: Eesti Rahvusraamatukogu

Rahvusraamatukogu avab täna taas oma uksed kohapealsete teenuste kasutajatele, kuid soovitab jätkuvalt eelistada võimalusel kontaktivabu teenuseid.

Alates tänasest on Rahvusraamatukogu avatud tööpäevadel kella 12-18 ning kasutada saab lugemissaale, piiratud ulatuses arvutitöökohti, tellida personaalset nõustamist ning külastada hoones asuvaid näitusi. Esimeses järgus ei ava raamatukogu rühmaruume, kuulamissaali, lasteala, klaveri- ja videoruume. Samuti ei alusta veel tegevust haridustegevused, konverentsid ja üritused. Suletuks jääb ka garderoob. 

Samal ajal säilitab raamatukogu kõik eriolukorra kestel välja töötatud kontaktivabad teenused ning soovitab võimalusel neid kasutada. Raamatuid saab jätkuvalt tellida elektrooniliselt ja saada kätte klienditeenindajaga kokku puutumata. Õppurid, teadlased ja teised, kes soovivad professionaalset ja detailset abi erialase info otsimisel, saavad soovi korral personaalset nõustamist video teel. 

Laenutustähtaja pikkus on tänasest taas 30 päeva. Viiviseid raamatukogu veel ei võta ning on sel teemal maksimaalselt paindlik. Rahvusraamatukogu peab esimese avamisnädala jooksul tavapärasest tihedamalt silma peal uute reeglite rakendumisel ning vajadusel täpsustab või muudab toimimise- ja hügieenireegleid.  

Lähtudes valitsuse juhistest, korraldab Rahvusraamatukogu oma ruumi ja teenused ümber nii, et see toetaks 2-meetrise distantsi reeglit. See tähendab, et lugemissaalides hõrendatakse istekohti ning avaneb tavapärasest väiksem hulk arvutitöökohti, mille kasutamine on ka ajaliselt piiritletud. Raamatukogus teoseid või seadmeid käsitsedes on riiklik tungiv soovitus kanda kaitsemaski, mis võib olla ka isetehtud. Haigena raamatukogu külastada ei tohi.  

Kõik inimkontaktivabad teenused jätkavad toimimist 

Kohe eriolukorra alguses laiendas raamatukogu kontaktivaba laenutuse võimalusi. Raamatuid sai laenata interneti vahendusel ning kätte saada ööpäev läbi maja ees asuvast elektroonilisest Raamatukapist. Suure huvi tõttu lõi raamatukogu fuajeesse ka ajutise lahenduse, kus raamatupakke sai kätte n-ö laenutuslaualt. Rahvusraamatukogu muudab eriolukorra aja ajutise lahenduse kestvaks, tehes fuajeesse tellimuste kätte saamise riiuli. Sinna tellitud raamatuid saab laenutada iseteenindusautomaadi vahendusel ja klienditeenindajaga kokku puutumata.  

Alates aprillist saab Rahvusraamatukogust laenatud teoseid tellida Omniva pakiautomaatidesse üle kogu Eesti ning neid nii ka tagastada. Aprilli lõpul käivitas raamatukogu personaalse videonõustamise, mis on mõeldud õppuritele, teadlastele ja teistele, kes soovivad professionaalset abi erialase info otsimisel. Soovitus on kasutada personaalset nõustamist võimalusel jätkuvalt video teel ja ilma kohapeale tulemata. 

Rahvusraamatukogu teenused ja digikanalid on olnud eriolukorra ajal populaarsed 

Eriolukorra ajal kasvas järsult Rahvusraamatukogu kasutajaks registreerumine ja laenutusaktiivsus. Aprillis registreeris ennast kasutajaks 82 protsenti rohkem inimesi kui mullu samal ajal. See on seotud nii raamatukogu pakutavate digitaalsete võimaluste kui ka kontaktivaba laenutusega. Raamatute laenutusaktiivsus oli aprillis üle 40 protsenti kõrgem kui tavaliselt. 

Kasvas ka digikanalite ja -teenuste kasutus. Rahvusraamatukogu digiraalarhiivi DIGAR kasutus on eriolukorra kestel kasvanud enam kui poole võrra. Rahvusraamatukogu pakub veel mõnda aega kriisiga seoses registreeritud lugejatele interneti kaudu juurdepääsu kuni 40le litsentsiandmebaasile erinevatest valdkondadest, millest osa on varem olnud Eesti tarbijale suletud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles