«Loomingu Raamatukogu kuldsarjas» ilmus üks olulisim uusaegne utoopia

Copy
Tommaso Campanella.
Tommaso Campanella. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Selleks, et mitte lasta utoopilisel mõtlemisel unustusse vajuda, annab «LR kuldsari» kolmanda raamatuna uuesti välja ühe olulisema uusaegse utoopia. Kahtlemata on ka meil praegu õige hetk mõelda selle üle, milline võiks olla tulevikuühiskond, milles me elada tahame.

Tomasso Campanella «Päikeselinn».
Tomasso Campanella «Päikeselinn». Foto: Loomingu Raamatukogu

Itaalia filosoof, teoloog ja luuletaja Tommaso Campanella (1568–1639) oli kahtlemata üks silmapaistvamaid renessansiaja utopiste. Ketserluses ja võimudevastasele mässule õhutamises süüdistatud vaimulikku karistati korduvalt nii vabadusekaotuse kui ka piinamisega. Vanglas teeskles ta hullumeelset ning tänu veenvale esitusele pääses hukkamisest. Vangistuses olles sündis 1602. aastal ka «Päikeselinna» käsikiri, mis suure saladuskatte all leht lehe haaval vanglast välja toimetati.

Oma tuntuimas teoses visandab Campanella ideaalriigi, mille kodanikud elavad omalaadses kommuunis: eraomandit seal ei tunta, kõik tööd tehakse ära ühiselt ning igaüks saab pidada ametit, «mille peale tal kõige rohkem soont ja hakkamist on». Ridade vahele on mõistagi pikitud ka kriitikat autori kaasaegsete elukorralduse ja tol ajal valitsenud mõtteviiside pihta. Campanella lootis, et Päikeselinna-sarnast ideaalriiki on võimalik ka tegelikkuses ellu kutsuda, ja eri vahendeid appi võttes prooviski ta seda korduvalt teha. Tema katsed olid küll määratud läbikukkumisele, ometi leidsid mitmed tema ideed hiljem edasi arendamist, need oli eeskujuks nii prantsuse revolutsionääridele kui ka XIX sajandi positivistidele ja sotsialistidele.

«Päikeselinna» uustrükk ilmub Kristiina Rebase redigeeritud tõlkes ning täiendatud kommentaaride ja saatesõnaga.

Lugejaid kutsutakse üles saatma pilte ja videoid.

LR kutsub kõiki kuldsarja sõpru esitlema «Päikeselinna» üle kogu Eestimaa. Selleks oodatakse lugejate pilte raamatust ja raamatuga ning videoid lemmiktsitaatidega, mis tuleb saata: kuldsari@loominguraamatukogu.ee

Sellest, kas 17. sajandi alguses kirja pandud unistus tulevikuühiskonnast on tänaseks juba täitunud või lootusetult vananenud, kõneldakse juunikuise täiskuu eel raamatupoes Puänt, päikeselinnalikus vaimus. Täpsem info tulekul.

«Loomingu Raamatukogu kuldsari» toob lugejate ette valiku Loomingu Raamatukogus läbi aegade avaldatud teostest uues kuues. Valikust leiab teoseid erinevatest aastakäikudest, nii ilukirjandust kui ka esseistikat.

2020. aastal on veel ilmumas:

  • Milan Kundera, «Veidrad armastuslood». Tšehhi keelest tõlkinud Küllike Tohver. (juuli)
  • Pierre Bayard, «Kuidas rääkida raamatutest, mida me pole lugenud?» Prantsuse keelest tõlkinud ja saatesõna kirjutanud Tanel Lepsoo. (september)
  • Doris Lessing, «Imerohi ei ole müüdav» (täiendatud väljaanne). Inglise keelest tõlkinud Valda Raud ja Krista Kaer. Uustrüki saatesõna Krista Kaer. (november)

Kuldsarja on kujundanud Maris Kaskmann.

Kuldsarja ilmumist toetab «Eesti novell» – raamatusari, mis paneb kord aastas kokku põneva kogumiku parimatest novellidest.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles