Kuidas alistada hirmu?

Copy
Foto: Shutterstock

19-aastaselt autoavarii üle elanud enesearengu koolitaja Brendon Burchard, kelle ettevõtmised on inspireerinud miljoneid inimesi maailmas, tundis päevast õnnetust, et talle anti n-ö kuldne pilet ehk teine võimalus. Sellest hetkest peale on ta pühendanud oma elu sellele, et jagada oma teadmisi kogu maailmaga ja aidata inimestel leida motivatsiooni.

Brendon Burchard «Motivatsioonimanifest».
Brendon Burchard «Motivatsioonimanifest». Foto: Raamat

Brendon on Facebooki üks sajast kõige suurema järgijate arvuga avaliku elu tegelasi. Tema iganädalane videosari on enim vaadatud enesearengusari YouTube’i ajaloos. Ta on populaarne kõneleja, kes on jaganud lava dalai-laama, Sir Richard Bransoni, Tony Robbinsi ja teiste maailma esimõtlejate ja innovaatoritega.

Raamatus «Motivatsioonimanifest» toob Brendon lugejani üheksa lähtepunkti, millest alustada, kui tundub, et rühid läbi elu, suutmata seda õieti nautida.

Loe raamatust inspireerivat katkendit hirmude ületamise teemal.

Füüsilise hirmu alistamine

See võib küll näida võimatuna, et kõikidest meie hirmudest on võimalik vaid mõtlemise abil lahti saada. Ometi on see nii. Mõned meie seast küsivad: «Aga mis saab nendest tõeliselt kontrollimatutest füüsilistest impulssidest? Kas me suudame ka need oma mõistusele allutada?»

Kuidas lõvitaltsutaja ilma hirmu tundmata lõvikoopasse siseneb? Kuidas kõneleja seisab tuhandete ees, ilma et kahtlused teda iiveldama ajaks? Kuidas suudab juht teha otsuseid, mida mitte keegi teine tema meeskonnast teha ei julge?

Vastus on see, et nad kõik on näinud vaeva ja harjutanud. Ka lõvitaltsutaja tundis kunagi hirmu, aga ta otsustas koopasse siseneda ja aja jooksul hirm haihtus. Kõneleja läks lavale ja aja jooksul hakkas ta ennast seal mugavalt tundma. Juht tegi ühe otsuse teise järel, kuni tähtsamate otsuste tegemine muutus lihtsamaks. Me saame sellistest näidetest õppida ja otsustada, et vaatame oma hirmudele silma. Me peame otsustama, et meis on piisavalt julgust, et seista oma hirmudega silmitsi, kuni me nendega harjume ja enesekindlamaks muutume.

Ka meie suudame oma piirangutest vabaneda, sest miljonid inimese on mitmete aastasadade jooksul õppinud oma hirmudest jagu saama. Nad nägid vaeva, et muuta seda, kuidas nad hirmsatele impulssidele reageerivad. Nad hingasid sügavalt, kaalusid, kas nende hirmud on ratsionaalsed, ja kujutasin endale ette, mida neil on võita, kui nad oma hirmud ületavad. Nad läbisid neidsamu samme ikka ja uuesti, kuni avastasid, et nende hirmud polegi enam nii võimsad ja ületamatud. Sellist käitumist nimetatakse eneseületamiseks. Õpime nendelt, kes ennast ületavad, ning kasutame oma elus neidsamu meetodeid. Otsustame, et meie ise kontrollime oma mõtteid, ja näitame, et me suudame oma hirmud alistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles