Kuidas teha karulauguvõiet?

Karulauguvõie.

FOTO: Ants Liigus

Karepa ravimtaimeaia perenaise Katrin Luke kolmas raamat «Eesti väike ravimtaimeraamat. 99 olulisemat ravimtaime Eesti loodusest» sisaldab lisaks looduses esinevatele liikidele ka taimi, mida võime leida meie kodude lillepeenardest ja köögiviljaaedadest.

Iga taime juures on välja toodud näpunäiteid kogumiseks ja kuivatamiseks ning kasulikke retsepte ja viise, kuidas taimi kõige parem hoiustada, et neis leiduvaid kasulikke aineid saaks kätte aastaringselt. Autor jagab raamatus oma aastatepikkuse töö ja hobi käigus kogutud teadmisi ja kogemusi, millest on kasu kõigil, kes igapäevaselt ravimtaimedega ei tegele, kuid tahaksid seda edaspidi teha ning looduse pakutavate kasulike ainete abil oma tervist hoida ja turgutada.

«On vaja vaid julgust pihta hakata ja teadmisi, milliseid taimi raviks ja söögiks kasutada,» sõnab autor, innustades just ise puhast toitu varuma, sest nii jätad ka planeedile väiksema jalajälje. Kas teadsid, et meie põldudel ja aasadel võib kohata pilkupüüdvad kannikesi, mis on söödavad ja pakuvad lisaks tervisele ka silmailu toitude serveerimisel? Aga leidub veel ka selliseid taimi ja nende õisi nagu näiteks suur-mungalill, ristik, aas-kurereha, võilill, saialill, harilik kurgirohi, piparmünt, põdrakanep, rukkilill, tähklavendel ja kanarbik. Lisaks jagab autor nippe ja ideid, kuidas taimedest kingitusi valmistada. Ise tehtud, hästi tehtud!

Avaldame retsepti raamatust.

KARULAUGUVÕIE ehk Karepa ravimtaimeaia hitt

  • 1 peotäis karulaugulehti
  • 1 pakk Eesti võid
  • ½ tl soola
  • 50-100 g külmpressõli (kanepi, oliivi, pähkli või mis endale maitseb)

Pane koostisosad köögikombaini ja sega läbi. Sobib rukkileiva ja munaga ideaalseks hommikusöögiks! Saate kiudaineid, vitamiine, mineraale ja valku.