Telekokk Jazzu kaasteeliste mälestused jõudsid raamatukaante vahele

Copy
Kokk Rainer Härm, kes oli televaatajale tuntud nimega Jazz. Foto on tehtud 1999. aastal.
Kokk Rainer Härm, kes oli televaatajale tuntud nimega Jazz. Foto on tehtud 1999. aastal. Foto: Peeter Langovits

Kirjastus Varrak andis välja Ene Ojaveski koostatud mälestusraamatu armastatud telekokast Rainer Härmist ehk Jazzust (1974–2013).

Ene Ojaveski «Telekokk Jazz ja tema aeg. Kaasteeliste mälestused».
Ene Ojaveski «Telekokk Jazz ja tema aeg. Kaasteeliste mälestused». Foto: Kirjastus Varrak

Kuidas sai Rainer Härmist 1990. aastate Eesti kuulsaim telekokk Jazz? Millist elu elati eelmise sajandi lõpu legendaarseimas restoranis Eeslitall? Millistes ansamblites ja kellega koos Jazz pilli mängis? Millest koosneb Jazzu kuulus barbecue-kaste? Nendele küsimustele leiab vastused uuest raamatust «Telekokk Jazz ja tema aeg. Kaasteeliste mälestused».

See raamat on kokku pandud Jazzu teekaaslaste meenutustest. Tööst restoraniköögis ja sellega kaasnevast stressist ning alkoholist, aga ka lõbusatest juhtumistest räägivad avameelselt Jazzu sõbrad, õpingu- ja töökaaslased. Bändide Sundowners ja Who Cares tõusust ja hääbumisest jutustavad Jazzuga koos musitseerinud sõbrad. Jazzu barbecue-hobist ja -võistlustest pajatavad BBQ Symphony liikmed. Eemale pole jäänud ka Jazzu lähedased. Abikaasa Aile, pojad Aaron Thor ja Mattias, vend Silver ning onu Peeter toovad lugejateni teleekraanil alati säranud Jazzu koduse poole.

Raamatu lõpust leiab ka Jazzu toitude retseptid koos piltidega.

Ajaloolase David Vseviovi sõnul on kulinaaria kunst ja nagu kõigi kunstivaldkondade puhul on ka siin õnnestumise mõõduks tulemus. «Tulemus, mille taga on looja. Meister. Kokk, kelle tegemisi jälgides võid sa ühe hetke jooksul mõista toiduloomise olemust. Nagu oli mul võimalus seda paar korda tajuda, seistes köögis toimetava Jazzi kõrval. Kui sai kohe selgeks, et tegemist on oma alale tõeliselt andunud meistriga,» meenutab ta.

Kokk Angelica Udeküll peab värskelt ilmunud teost kohustuslikuks lugemiseks noortele, kes on otsustanud sukelduda kokandusmaailma, sest see aitab neil mõista eesti toidukultuuri arengut kokandusmaastikul tegutsenute silmade kaudu.

Piilu raamatu sisse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles