Lennusadama sünnipäeva märgib raamat vesilennukitest

Copy
Vesilennuk Avro 626.
Vesilennuk Avro 626. Foto: Lennusadam

12. mail avatakse peale eriolukorda taas Lennusadam. Samal päeval täitub Lennusadama 8. sünnipäev, mida tähistatakse kell 16.00 algava online-raamatuesitlusega «Vesilennukid Lennusadamas».

Raamatu on koostanud Urmas Haug, Mihkel Karu ja Toomas Türk. Väljaandes käsitletakse vesilennundust, Lennusadama angaarides hoitud Eesti lennuväe lennukeid ja teadaolevalt maailma ainsa Short 184 tüüpi vesilennuki elusuuruses koopia valmistamist. Raamat kuulub Meremuuseumi uude eesti- ja inglise keelsesse raamatusarja ning seda illustreerib ajalooline pildimaterjal.

Raamatuesitlusel osalevad lennundusekspert Toomas Türk ja meremuuseumi juht Urmas Dresen. Väljaande eesõnas märgib Dresen: «Tänapäeval võime nentida, et kui poleks olnud vesilennunduse tormilist arengut maailmas ja Venemaa huvi selle võidujooksuga kaasa minna, oleks lennuangaaride rajamine Tallinna jäänud üldse olemata. Saatuse ja tolleaegse hankekomisjoni tahtel said angaaride projekteerimise ülesande Taani insenerid Christiani ja Nielseni ehitusfirmast, mis paistis silma innovaatiliste õhuliste ja tugevate raudbetoonkonstruktsioonide rajamisega».

Tänavu möödub ka 10 aastat Lennusadama renoveerimise algusest. Eesti Meremuuseumile on angaaride renoveerimise eest omistatud Euroopa Liidu kõrgeim kultuuripärandi auhind Europa Nostra Grand Prix.

Raamatusarjast on varem ilmunud «Navigatsiooniinstrumendid Eesti Meremuuseumi kogus» ja «Allveelaevad Kalev ja Lembit».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles