«Väikese nurgapoe» autor Nicola May: mul on väga hea meel, et mu raamatut Eestis hinnatakse

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Nicola May raamatuga «Väike nurgapood».
Nicola May raamatuga «Väike nurgapood». Foto: Erakogu

Märtsikuu lõpus, kui Eestis oli välja kuulutatud eriolukord, ilmus trükist Nicola May südamlik romaan «Väike nurgapood», mis on eesti lugejate seas osutunud väga populaarseks.

Raamat jutustab raske lapsepõlvega Rosa Larkinist, kes saab ühel päeval salajaselt heategijalt päranduseks väikese nurgapoe. Tempokalt kulgevas teoses saab lugeja kaasa elada noorele naisele, kes vanale pole uuesti elu sisse puhub ja seejuures ka ise muutub ning hakkab suhetele teise pilguga vaatama. Helge ja humoorika tooniga raamat on kriisiajal nõnda popiks osutunud, et see on juba mõnda aega püsinud Apollo müügiedetabeli esikohal.

«Väike nurgapood» on esimene osa triloogiast, mis kõneleb Rosa seiklustest Devoni väikelinnas. Kirjastus Pegasus vihjab, et neil on juba tõlkimisel ka triloogia teine osa.

Kuigi Inglise kirjanik Nicola May on üle kümne raamatu autor, tegi just nurgapoe lugu ta üleilmselt tuntuks. Varem üritustekorraldajana töötanud naine proovis aastaid tagasi pärast koondamist erinevaid juhutöid ja sai sellest inspiratsiooni kirjutada raamat naisest, kes tegi iga kuu erinevaid töid. Leidmata teosele kirjastajat, andis ta raamatu ise välja ja leidis, et teadmised turundusest ei ole mööda külgi maha jooksnud. «Väike nurgapood» on May üheksas raamat ja see oli 2019. aastal Amazoni üks enim müüdud romaane.

Uurisime autorilt, kuidas tal kriisi ajal läinud on ning mida on lugejal triloogia teistest osadest oodata.

Teie raamat «Väike nurgapood» oli möödunud nädalal Eestis Apollo raamatupoodide kõige müüdum raamat. Kas inimesed ehk vajavadki kriisiajal midagi kerget ja südantsoojendavat, mis mõtted halbadelt uudistelt mujale viiks?

See on väga põnev uudis! Mul on väga hea meel, et mu raamatut Eestis hinnatakse, ja jah, ma tõesti arvan, et see on nii, sest inimesed otsivad midagi, mis aitaks neil praeguselt kriisilt mõtteid mujale viia. Seda raamatut on lihtne lugeda, see on südamlik ja paljud arvustused näitavad, et see on aidanud paljudel mu lugejatel lõõgastuda. Seda on väga meeldiv kuulda.

Te olete oma edu leidnud ise raamatuid kirjastades. Miks te otsustasite omapäi hakkama saada ning kust leidsite jõu ja järjekindluse, et oma ideed teoks teha?

Mul oli küll vahepeal traditsiooniline kirjastaja, kuid ma ei teeninud piisavalt, et täita oma unistust täiskohaga kirjanikuks hakata. Kui otsustasin ise kirjastada, siis teadsin, et ma pean oma unistuse täitmiseks väga kõvasti tööd tegema, aga ma olin veendunud, et saavutan bestselleri staatuse. Ma hakkasin sotsiaalmeedias väga aktiivseks ja turustasin pidevalt oma raamatut. Ma ei saanud alla anda. Kui mu raamat jõudis Amazon Kindle’is esikohale, siis oli see minu jaoks erakordselt eriline hetk.

Kui kaua te tavaliselt üht raamatut kirjutate ja kas teil on ka oma töörutiin?

Keskmiselt läheb mul ühe romaani kirjutamiseks pool aastat. Ma alustan varahommikul ja jätkan seni, kuni olen nii väsinud, et enam ei suuda. Mõnikord kirjutan kuni kaheksa tundi päevas. Püüan kirjutada esmaspäevast reedeni ja võtta nädalavahetused vabaks, aga kui lugu sujub, siis lasen edasi.

Kuidas on koroonakriis teie tööd viimasel ajal muutnud? Kas nüüd on ka kirjutamiseks rohkem aega?

Mul peaks olema kirjutamiseks rohkem aega, aga ma muudkui küpsetan kooke! Ma olen ka ise palju rohkem lugenud, et meid ümbritseva eest peitu pugeda.

Kuidas teil tekkis idee «Väikese nurgapoe» jaoks? Kas seal on seoseid ka teie oma eluga?

Minu isa oli kunstnik ja ta maalis pildi kohalikust nurgapoest, kus ma lapsena käisin. Ta kinkis selle maali mulle ja seda nähes tekkis mul mõte kirjutada lugu nurgapoe ümber. Ma mõtlesin, et kui loo keskmes on poeke mereäärses paigas, kus me perega koos suvel puhkamas käisime, siis on see minu jaoks veelgi maagilisem.

«Väike nurgapood» on triloogia esimene osa. Mis juhtub peategelase Rosaga järgmises kahes raamatus?

Teine raamat on «Meet me in Cockleberry Bay» (Kohtume Cockleberry Bays – toim): tundub, et Rosa Smithil on olemas kõik, mida võib ihaldada, kuid lastekodulapsena on ta vaimne heaolu häiritud. Kui abikaasa jätab ta maha, jõuab Rosa oma elus madalseisu. Habras naine on sunnitud silmitsi seisma oma hirmude, sõltuvuse ja armukadedusega, et uuesti jalgele tõusta. See on taas üks tempokas ja südantsoojendav lugemine, kus on tegu päris probleemide ja sügavate tunnetega.

Kolmas raamat on «The Gift of Cockleberry Bay» (Cockleberry Bay kingitus – toim): Rosa juhib edukalt Cockleberry kohvikut ja tunneb, et on aeg päranduseks saadud nurgapoest lahti lasta. Tema heategija jättis aga päranduse tingimusega, et poodi ei saa müüa ning see tuleb üle anda vaid inimesele, kes seda tõesti väärib. Rosa on segaduses. Kuidas teha nii rasket otsust? Ja kas ta valib õigesti? Kui uudis pääseb välja, saabuvad Cockleberry Baysse ebausaldusväärsed võõrad, kelle motiivid on kahtlased. Rosa perekonna kohta selgub veelgi saladusi ning alguse saavad ootamatud ja elumuutvad sündmused.

Nicola May «Väike nurgapood».
Nicola May «Väike nurgapood». Foto: Kirjastus Pegasus

«Väike nurgapood»

Nicola May  

Tõlkinud Raili Puskar

Kirjastus Pegasus

2020

Rosa Larkini elu Londonis pole just kiita ja kui ta saab üllatuslikult pärandi – aastaid tühjana seisnud poekese mereäärses Devoni külas –, on tema esimene mõte pood maha müüa ja katsuda oma elu rööpasse saada. Aga selgub, et poe müümine pole sugugi lihtne. Rosa ei aimagi, kes see heategija on, ja pärandiga kaasneb klausel, et poodi ei saa müüa – selle saab anda edasi üksnes kellelegi, kes seda tõeliselt väärib. Rosa otsustab katsetada ja teha kõik, mis tema võimuses, et väikeses Cockleberry Bay külas asuv poeke saaks uuesti elu sisse. Aga kas tal õnnestub see ihuüksinda? Ning kui mitte, siis kes teda selle juures aitab? Ja kes tegutseb selle nimel, et ettevõtmine luhtuks? Nägus ragbimängija, seksikas torumees, petisest ajakirjanik ja terve rida kohalikke, kes topivad oma nina tema asjadesse … Sinna juurde veel salapärane avarii ja hinnalise, graveeringuga kaelakee kadumine – sellest saab Rosa enese avastamise teekond, mis toob kaasa terve hulga ettearvamatuid sündmuseid ning viib ta pärandi üllatava ja südantsoojendava saladuse jälile. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles